Украјински десничарски активиста мучен до смрти

ukrajina-protest1

КИЈЕВ – Тело украјинског десничарског активисте и репортера Васила Сергјенка пронађено је у шуми са знацима мучења, дан након што је отет, саопштила је данас његова ултранационалистичка странка Свобода (слобода).

Сергјенково тело обливено крвљу и пуно модрица пронађено је испод гомиле смећа у шуми близу украјинског села Виграјев, 120 километара југоисточно од Кијева, наведено је у саопштењу.

Сергјенко је учествовао у организовању протеста у Кијеву који су довели до свргавања проруског председника Виктора Јануковича прошлог месеца, навела је Свобода.

Он је био и члан једне од група за самоодбрану које је формирала националистичка опозиција и које су се повремено сукобљавале са полицијом, наводи АФП.
„На телу Васила Сергјенка видљиви су знаци мучења: на глави су трагови снажних удараца, чашице на коленима су му смрскане“, стоји у саопштењу, у коме се додаје и да се поред срца, ране од убода ножем налазе на врату и задњем делу врата.

Канцеларија локалног тужиоца потврдила је Сергјенкову отмицу и проналажење тела у шуми, не наводећи друге детаље због тога што је истрага у току.

Свобода је саопштила да су Сергјенкове комшије испричале да су га у петак увече испред куће отела три мушкарца који су га убацили у аутомобил после краткотрајног кошкања.

У саопштењу се додаје да је активиста, који је био и репортер локалног националистичког листа „Надросија“, недељу дана пре отмице пријавио да му је прећено.

Свобода верује да је његово убиство повезано са низом текстова које је Сергјенко написао о моћном локалном бизнисмену чије име није наведено.

Лидер контроверзне странке Свобода, четврте по величини у парламенту је Сергиј Тигипко, политички ветаран и бизнисмен познат по увредљивим изјавама о Јеврејима.

Танјуг