НАТО ће повећати своје присуство у Пољској; У више градова на југоистоку Украјине одражни протести са захтевом за референдум о статусу региона Доњецк

donjeck

11.45 – Житељи Маријупоља (југоисток Украјине)  траже референдум о статусу региона Доњецк

Житељи града Маријупоља (југоисток Украјине) окружили су зграду Градског већа. Они су затражили ослобађање “народног градоначелника“ Димитрија Кузменко.

До Градског већа је дошло око хиљаду људи. Зачули су се слогани: “Јанукович – наш председник“ и “Донбас не верује новој власти“. Демонстранти траже одржавање референдума о статусу региона Доњецк у чији састав улази град Маријупољ.

Куземнко је изабран за градоначелника од стране грађана Маријупоља који не подржавају нову власт у Кијеву.

Раније је служба безбедности Украјине ухапсила Кузменка под сумњом за “нарушавање територијалног интегритета и неповредивост Украјине“.

10.50 – Јуриј Продан:  Украјина ће испунити обавези у вези с гасом у транзиту

КИЈЕВ – Украјина ће испунити све своје обавезе у вези са транзитом руског гаса у Европу, саопштио је министар енергетике те земље Јуриј Продан.

Он је нагласио да Украјина неће имати „никакве везе” са гасом који иде у Европу.

Количина тог гаса која уђе у земљу одговараће оној која ће бити испоручена на украјинској западној граници, чак и у случају да Руси престану да испоручују гас самим Украјинцима, рекао је Продан, преноси Итар- тас с.

Ова изјава је дата поводом руских оптужби Украјине за крађу гаса у транзиту преко њене територије, који је намењен западноевропским земљама.

Нови украјински премијер Арсениј Јацењук изјавио је данас да Кијев не прихвата руско повећање цене гаса, оптужујући свог суседа за „економску агресију”.

„Политички притисак је неприхватљив и ми не прихватамо цену од 500 долара за 1.000 кубних метара гаса”, изјаво је Јацењук, док је министар Продан изјавио да Кијев и даље преговара са Москвом око смањења цене коју плаћа за руски гас, као и да ће изаћи пред арбитражни суд уколико ти преговори не успеју.

Званична Москва је два пута ове недеље повисила цену гаса Кијеву, готово је удвостручивши за само три дана, што је према оценама Украјине, политички мотивисано.

10.20 – Рајфајзенбанка затвара филијале на Криму

БЕЧ – Украјинска ћерка фирма аустријске „Рајфајзенбанк интернационал” (РБИ) средином месећа затвориће све своје филијале на Криму.

„До 15.априла затворићемо преосталих шест филијала на Криму”, потврдила је неименована портпаролка РБИ у изјави агенцији АПА.

Рајфајзенбак Авал на Криму имала је укупно 32 филијале од којих је још само шест остало отворено.

„Филијале на Криму чиниле су мање од два одсто укупног пословања у Украјини”, додала је порпаролка.

Укупно 800 филијала у Украјини ради нормално и остаће отворене, најавила је она.

Иначе, продаја ћерка фирме у Украјини због конфликта око Крима је од стране РБИ привремено обустављена.

10.01 – На истоку Украјине одржани нови масовни протести са захтевом за повећање овлашћења региона и побољшање статуса руског језика 

Митинг за захтевом за повећање овлашћења региона и побољшање статуса руског језика одржан је у украјинском граду Доњецку.

На централном градском тргу окупило се неколико хиљада људи. Они су позивали на бојкот председничких избора, изражавали неповерење према новој власти и тражили да се ослободе сви лидери протеста, притворени у последњих месец дана. Међутим, главни захтев је спровођење референдума о статусу региона Донбас и заустављање дивљања национализма у Украјини.

И становници града Луганска су тражили ослобађање политичких затвореника.

За недељу су планирани протести у целој југоистичној Украјини.

10.00 –  Аустријске власти, услед санкција против припадника свргнуте украјинске владе, замрзле су нешто више од десет рачуна, на којима нису позамашне своте. Према писању бечког недељника „Профил“, обим замрзнутог новца је мали, односно нешто мање од шест милиона евра.

09.49 – НАТО ће повећати своје присуство у Пољској, како би ублажио страховања источноевропских земаља о њиховој безбедности након руске анексије Крима, најавио је пољски премијер Доналд Туск.

09.10 – Становништо у Грузији забринуто је због анекције Крима, које је условило напете односе између Москве и Запада, пише Ал Џазира.

Глас Русије-Курир-Танјуг-НСПМ