Израел бомбардовао појас Газе

bombardovanje gaze

ТЕЛ АВИВ – Израелски борбени авиони бомбардовали су синоћ пет циљева у појасу Газе, у знак „освете“ за „терористичку агресију“, како је рекао војни портпарол.

Четири „циљане терористичке локације“ су бомбардоване на северу Газе и једна на југу, рекао је потпукованик Петер Лернер, војни портпарол, нагласивши да су удари били „прецизни“ и засновани на обавештајним информацијама.

Доктор Ашраф ал-Кидра из болнице Шифа у Гази рекао је да није било мртвих ни рањених у израелским ударима. Војна акција је уследила након што је од краја марта око130 ракета испљено из појас Газе на југ Израела.
„Наша је обавеза да тражимо оне који желе да нас нападну, елиминишемо њихове способности и гонимо их где год се крили, “ навео је Лернер у саопштењу.

До удара је дошло у тренутку када су настојања да се постигне мировни споразум између Израела и Палестинаца запала у кризу.

Израел није ослободио четврту, финалну групу од 26 палестинских затвореника, како је било планирано на основу договора о обнови прегвора крајем јула прошле године. Палестинци су одговорили одлуком да се придруже 15 међународних споразума, супротно обећању да неће тражити међународно признање државе док трају преговори.

Државни секретар САД Џон Кери упозорио је да такви потези нису од помоћи и да постоје границе настојањима Вашингтона да допринесу споразуму о миру.

Танјуг