Петар Милетић позива да се Срби до краја интегришу у нелегалне – косовске институције

petar-miletic

Такозвани заменик председника Скупштине Косова Петар Милетић изјавио је да српски посланици још немају одговор да ли ће у наредном мандату те скупштине бити и резервисаних места поред гарантованих, због чега су пре неколико дана најавили бојкот рада парламента.

Милетић је оценио да су резервисана места важна како би се српска заједница охрабрила да се интегришу у ткзв. косовске институције.

„Бојкот је још на снази али с обзиром на то да је у начелу Закон о општим изборима прошао скупштинску процедуру и сада иде по скупштинским одборима, српски посланици су се договорили да се у понедељак састану и виде шта ће даље“, рекао је вечерас Милетић на јагодинској телевизији Палма плус.

Српски посланици су тражили тим поводом састанке са такозваном председницом Косова, са шефом америчке канцеларије и специјалним представником Европске уније на Косову.

Милетић је рекао да је нелогично да разговарају о Закону о општим изборима, са којим су такође незадовољни, уколико нема одговора на питање о резервисаним местима.

Од 20 гарантованих места у такозваној Скупштини Косова за све невећинске заједнице, десет је намењено Србима, подсетио је он.

„Резервисана места се освајају на изборима. Сваки пут када, на пример, српска заједница пређе један одсто од изашлих на изборе, то је углавном између шест и седам хиљада гласова, добија се по један посланик. Ми смо на прошлим изборима као српска заједница добили још три резервисана места, тако да сада имамо 13 посланика“, објаснио је Милетић.

Уколико не буде тих резервисаних места, оценио је Милетић, тешко да ће Срби икада више добити више од тих десет загарантованих.

„С обзиром на то да се није десио озбиљнији повратак Срба, да се Срби још нису до краја интегрисали у ткзв. косовске институције, да имамо још ровиту политичку ситуацију на северу Косова, сматрамо да треба да постоје резервисана места како би Срби били охрабрени да се интегришу у косовско друштво“, оценио је Милетић.

Бета – Срби на окуп