Младића муче да би био здравији?!

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Хаг – За здравље генерала Ратка Младића биће много боље да што дуже и чешће буде у судници! Овај, запрепашћујући „лекарски рецепт“ је заправо одлука Претресног већа Хашког трибунала које је наложило да се у доказном поступку одбране бившем команданту Војске РС суђење, које је због његовог лошег стања до сада често било прекидано, одлагано или ограничено мањим бројем радних сати, сада интензивира на свих пет дана у недељи.

Наставак поступка заказан је за 13. мај, а портпарол Секретаријата и Судских већа Трибунала, Магдалена Спалинска, објаснила је да је налог издат после медицинског извештаја двојице специјалиста које је претходно ангажовао Хашки трибунал.

Она је казала да су они у свом извештају закључили да би „одуговлачење или продужење трајања суђења било штетно по Младићево здравље“.

Један од генералових адвоката, Миодраг Стојановић, каже да је одбрана запањена оваквим закључком.

„Изгледа да је рецепт за генералово оздрављење да он до краја суђења што чешће седи у судници. Мени овакав налаз звучи потпуно невероватно јер су сви досадашњи медицински извештаји показивали потпуно супротно. Али, нећемо се још жалити јер чекамо да Младића следеће недеље погледају лекари из Русије. Тек тада ћемо знати да ли је „интензивирање процеса“ заиста најбоље решење за генерала или је у питању заправо најбоље решење за Хашки трибунал како би по сваку цену добили пресуду, односно избегли бламажу као у случају Слободана Милошевића“, каже Стојановић.

Он додаје да ће се у тиму руских специјалиста из неколико најеминентнијих болница у Москви налазити психолог, психијатар, неуролог и кардиолог, а одбрана ће инсистирати да њихова експертиза буде позната пре почетка извођења доказа одбране.

„Морамо пре почетка изношења доказа одбране знати на чему смо. Уколико закључе да интензивирање процеса може да угрози Младићево здравље наравно да ћемо се жалити. Али, ако њихов закључак буде идентичан колегама из Белгије, сасвим је јасно ћемо га прихватити, јер нам је циљ да сачувамо генерала живог“, истиче овај адвокат.

Преглед на четири месеца

Портпарол Секретаријата и Судских већа Трибунала Магдалена Спалинска је објаснила да ће суђење Младићу убудуће трајати пет дана у недељи, односно радним данима у периоду од 9.30 до 14.15, са по три паузе у трајању од 20 минута.

„Претресно веће је наложило да се на свака четири месеца организују периодични медицински прегледи Ратка Младића“, додала је Спалинска.

Ђ. Баровић / Вести