Претећи графити на кућама Срба у Ораховцу

siptari orahovac

Непознате особе претходне ноћи су на неколико кућа чији су власници Срби у Ораховцу у Метохији исписали претеће графите и графите вулгарног садржаја.

Графити су исписани на кућама Недељка и Живка Грковића, Јовице Недељковића, Драгана Николића и Тодора Крстића.

Куће на којима су исписани графити су празне јер су власници отишли из Ораховца, али су њихови сународници и комшије који још живе у тој улици узнемирени догађајем и исписаним порукама.

У улици у Ораховцу где су осванули графити је у последњих пар месеци продато неколико српских кућа.

Мештани кажу да графите виде као притисак да и остали Срби из улице продају своју имовину.

Канцеларија за Косово и Метохију оштро је осудила претеће поруке исписане на кућама Срба.

„То је јасна порука преосталим Србима из Ораховца да се иселе, а да они који су већ отишли не треба да се враћају“, наводи се у саопштењу Канцеларије, која је позвала надлежне да стану на пут узнемиравању и застрашивању српског становништва и обезбеде им миран и безбедан живот.

И такозвани косовски министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић осудио је исписивање графита, које је оценио као „један од начина застрашивања невећинске српске заједнице“.

Јевтић је у саопштењу навео да је овакав вид притиска лоша порука, како онима који живе данас у Ораховцу, тако и онима који у Ораховац треба да се врате.

Јевтић је апеловао на Србе у Ораховцу да не продају своја имања и куће, и поручио да ће им такозвано министарство за заједнице и повратак помоћи да у Ораховцу остану и опстану.

Радио Грачаница – Срби на окуп