Поглед буљине

taci olbrajt

Прича се да Медлин Олбрајт има поглед буљине. Нисте приметили? Она може гледати директно у очи сабеседнику и лагати, међутим, као и већина лажаца, скреће поглед. Савест не дозвољава да гледа “очи у очи”. Али је интересантно да она може да гледа право у очи онима који је разобличавају.

Све у свему, поглед буљине.

Испоставило се да исту особину пројављује и Хашим Тачи – верни следбеник Медлин Олбрајт. Тешко је рећи да ли је он томе научио Олбрајтову или се сам заразио од ње, но, постаје све јасније и јасније да он такође има поглед буљине, иза кога се може скривати све што можете замислити, осим – поштеног односа према свету.

Ето, недавно се Хашим Тачи озбиљно наљутио на Путина, јер је овај упоредио одвајање Косова са одвајањем Крима. “Русија мора да престане да користи независност Косова од Србије како би се оправдала због Крима, јер те ствари се не могу поредити” – изјавио је носилац погледа буљине у интервјуу агенцији «Ројтерс». “Бивша српска покрајина која је 2008. године стекла независност нема ништа заједничког са догађајима у Украјини. Косово је јединствен случај. Међународна заједница се умешала после геноцида који је починила Србија. Ми се никада нисмо желели оделити од те земље да би се присајединили другој. Принцип промене граница и анексија територије друге државе – то је погрешан приступ који може оставити последице на цео свет”.

Ни мање ни више. И што је интересантно, ујке у Бриселу су подржале Тачијеву изјаву. Испоставило се да се окупило читаво јато сова буљина које не примећују да је у резултату “српског геноцида” са Космета избегло стотине хиљада Срба, порушени су њихови верски и културни споменици, убијене стотине представника државних структура и као венац који краси “посебан случај” – више од хиљаду мртвих у резултату “ослободилачког” бомбардовања. Премда то за НАТО пакт није ништа необично. Они другачије не дејствују.

Међутим, носилац погледа буљине и његове ујке из Брисела понешто прећуткују. Они уопште не желе да говоре да је покушај да се “демократски закоси у туђем” ипак учињен, али је потом “косовска револуција” по ко зна који пут породила мртву наказу.

Треба подсетити да је годину и по после “ослободилачког бомбардовања”, од 26-30. септембра Демократски савез Косова Ибрахима Ругове организовао веома озбиљан референдум. Било је неопходно да се декларише воља косовара за независност од Београда. Околности су биле под контролом нове власти и оружаних бандитских формација и због тога ништа није коштало да се догађај почини гласно, као што се то ради у другим земљама. Међутим, нешто је засметало људима са погледом буљине да организују бирачка места и саставе бирачке спискове и позову међународне посматраче. Поготово што међу том братијом никад није фалило оних који су спремни да служе и зараде. Али не. Дух бандитског подземља још је био толико јак и све је спроведено по законима конспирације. Гласање се спроводило по кућама, при искљученим светлима. Рачунали су се само гласови Албанаца, а оне који нису гласали, нису се рачунали. Истина, пошто је “референдум” завршен, организатори се нису либили да изјаве како је независност подржало 99,98% становништва, а против се изјаснило само 164 гласача. ОЕБС је слабашно писнуо указујући на нелегитимност таквог ”референдума”, но на њега су цикнули и одмах су се ућутали.

Додуше, после тога су ујке са погледом буљине схватиле да се не може таква наказа искористити као доказ законитости територијалне деобе Србије. Осрамотиће се пред читавим светом, без обзира на стакласти поглед.

Због тога ни Хашим Тачи, критикујући Путина, није смео да се осмели и каже да у Приштини постоји ормар и да је у том ормару смештен скелет наказе која се зове “косовски референдум”.

Али шта ја говорим. У том ормару већ се скупила читава гомила скелета. Колико само вреди једна “демократизација” северног Косова. Али не обраћајте пажњу. Што се тиче предстојећег уласка у собу за послугу европске породице народа, морате веровати ујкама из Брисела са погледом буљине.

Дмитриј Седов – Фонд стратешке културе