Највојвода Карло Хабсбуршки у посети Србији

karlo hazburski

НОВИ САД- Највојвода Карло Хабсбуршки, унук последњег аустроугарског цара Карла, посетиће Србију од 7. до 9. априла, и у оквиру програма „Европске интеграције – подршка Србији на путу ка ЕУ“ одржати предавања о европским интеграцијама у Београду и Новом Саду, најављено је данас на конференцији за новинаре у Туристичкој организацији Новог Сада.

Председник Организационог одбора посете Карла Хабсбуршког Александар Којић рекао је да аустријски надвојвода у Србију долази на позив и у организацији огранка Европских винских витезова из Аустрије у Србији.

„У оквиру програма „Европске интеграције – подршка Србији на путу ка ЕУ“, највојвода ће одржати предавање о европским интеграцијама у Београду и Новом Саду“, рекао је Којић.

Он је појаснио да Карло Хабсбуршки долази у приватну посету као председник Паневропског покрета у Аустрији и бивши члан Европског парламента.

У делегацији која долази у Србију осим највојводе биће и високи чланови европских винских витезова, на челу са првим конзулом и оснивачем Алфредом Ракоцијем Томбором Тинтера.

Највојвода Карло Хабсбуршки ће 7. априла у Београду одржати предавање у свечаној сали Ректората Београдског универзитета, након чега ће бити организована дегустација српских вина.

Наредног дана, највојвода ће посетити поглавара Српске православне цркве патријарха Иринеја, а затим ће положити венце на споменике палим аустроугарским војницима и браниоцима Београда у Првом светском рату.

Трећег дана посете, 9. априла највојвода ће боравити у Новом Саду где ће посетити Градску кућу, а затим и Скупштину Војводине где ће разговарати са председником покрајинског парламента Иштваном Пастором и одржати предавање.

Након тога, у Клубу посланика Скупштине Војводине биће приређена дегустација српских вина, а затим ће највојвода Карло Хабсбуршки обићи Петроварадинску тврђаву и Сремске Карловце.

Карло Хабсбуршки рођен је 1961. у Штарнбергу, а одрастао је у Баварској, као једно од седморо деце Ота и Регине Хабсубург. По укидању забране уласка члановима те породице у Аустрију, 1968. године највојвода је први пут дошао у ту земљу.

Од 1987 је председник Паневропског покрета у Аустрији. До 1999. је био посланик у Европском парламенту. Повукао се након што је у јавност доспела информација да је новац од донација за хуманитарну организацију „Ворлд вижн“ коришћена за његову предизборну кампању. У вези те афере осуђен је један сарадник, а Карл Хабсбург, који није био упознат о токовима новца, читаву своту је вратио хуманитарној организацији.

Од 2007. је као наследник свог оца поглавар породице Хабсбург. Од 2008. је председник „Блу шилд федерасион“ која се бави заштитом угрожених културних добара.

Танјуг