Доктор наука пешачи до три школе како би попунила фонд часова

jasmina

И знање и звање за универзитетску катедру, али млада Крагујевчанка, др Јасмина Арсенијевић, после усавршавања руског језика у Москви и са титулом доктора филолошких наука, бар засад, предаје основцима и средњошколцима. Прижељкује рад са студентима и помало у шали каже да јој не смета што је тренутно ђак-пешак.

Ношена носталгијом, после више година проведених у Русији, а претходно је неколико месеци била и у Америци где је уписала колеџ, одлучила је да се врати у своју земљу. Докторирала је руски језик и књижевност на чувеном Пушкиновом институту у Москви и надала се да ће бити предавач на неком од факултета у Крагујевцу. Али…

Дочекали су је речима: „Ако си доктор наука, немој да мислиш да си нешто посебно“.

Др Арсенијевић није имала много избора. Желела је да ради и пренесе своје знање. Покушавала је да се запосли у некој средњој школи, али ту је добијала одговор да је „за њих превише квалификована“. Многи су јој са чуђењем говорили да је „изабрала погрешан пут“ и да се вратила баш отуда где многи млади, посебно стручни људи желе да оду и једва чекају прилику коју је она одбацила „без много размишљања“.

СТРПЉИВА ДОСАДАШЊИ покушаји да се запосли на неком од факултета били су безуспешни, прошли су неки други кандидати. Верује да је потребно стрпљење и да ће, пре или касније – добити прилику.

– Не кајем се и не жалим. Можда само нисам схватала реалност после више година проведених у иностранству. Схватила сам оно о чему су ми говорили поједини пријатељи, да је тешко доћи до радног места без обзира на квалификације,титуле, искуство и друге предности – прича Јасмина.

Успела је да добије посао у Другој крагујевачкој гимназији, где је ангажована за 22 одсто радног времена, а да би попунила фонд часова предаје основцима у три овдашње школе – у Ердечу, Грошници и Великом Пољу. Ради већ три месеца и свакодневно пређе, углавном препешачи, по неколико километара. Путује с једног краја града на други.

– Задовољна сам. Ђаци су дивни. Покушавам да им на мало другачији, креативнији начин омогућим учење руског језика.Певамо и дружимо се на руском – прича ова млада професорка. – Дешава се да на моје часове дођу и ученици који не уче руски, већ енглески или француски. Радо их прихватам и помажем им да разумеју неке основне речи.

М. ЛУКОВИЋ – НОВОСТИ