„Косово“ прави војску без обзира на противљења Србије

kosovo tkzv. vojska

ПРИШТИНА – Амандмани о оружаним снагама Косова биће разматрани у такозваној Скупштини Косова, а у четвртак 10. априла очекује се да посланици усвоје одлуку о формирању тих снага, пише дневник Трибуна.

Лист подсећа да одлуку о уставним променама може донети две трећине посланика уз две трећине гласова мањинских посланика и напомиње да у слуцају да се не испуни услов мањинских заједница за резервисана места онда би гласање за оружане снаге Косова пропало.

Косовски лидери ће у понедељак одлучити да ли ће у гласању да уведу резервисана места за заједнице или ће се на изборе ићи без оружаних снага Косова и без резервисаних места, наводи Трибуна.

Такозвани председник Скупштине Косова Јакуп Краснићи је прихватио оцену ткзв. Уставног суда везано за амандмане о оружаним снагама Косова и о њима се очекује да се дискутује на председниству скушптине где ће се одлучити да ли ће се о томе гласати или не у скупштини.

Лидери политичких субјеката састаће се у понедељак да одлуче да ли ће испунити услов којег имају мањинске заједнице за би гласале за оружане снаге Косова. Мањинске заједнице захтевају да имају за још један мандат резервисана места што изискује промену ткзв. устава Косова.

У слуцају да се не испуни услов мањинских заједница за резервисана места онда би гласање за орузане снаге Косова пропао, наводи „Трибуна“.

Свака промена устава захтева две трећине гласова посланика, конкретно 80 посланика већинске заједнице и две трећине гласова мањинских заједница.

У овом тренутку, против резервисаних места су ДСК Иса Мустафе и Самоопредељење Албина Куртија, док ДПК и АБК , односно Тачи и Харадинај су се сложили да се неалбанским заједницама наставе резервисана места за још један мандат.

ТанјугНаслов и опрема: СРБИ НА ОКУП