Кад Путин назове Обаму (амерички вапај)

putin-calls-obama

Руски председник Владимир Путин је телефонирао свом амерички колеги Бараку Обами пре скоро недељу дана, да му наговести шта да очекује следеће, и да му каже да пошаље свог државног секретара у Женеву да се сретне са руским министром иностраних послова. Вашингтонска и верзија телефонског позива Москва су у супротности једна с другом.

Верзија САД није поменула да је Путин говорио о Придњестровљу, отцепљеној покрајини и излазу на море Молдавије, на источној обали Дњестра и што се на југозападу граничи с централном Украјином.

Придњестровље наводно није желело да прати Молдавију на путу независности од Совјетског Савеза 1990. Тада је руска 14. гардијска армија, стационирана на територији Придњестровља, подржала његово једнострано проглашење независности,  још увек непризнате од стране било ког члана УН.

Придњестровље, с нешто више од пола милиона становника – није чак ни једном трећином руско. Отприлике је једна трећина Молдаваца и мало мање од једне трећине Украјинаца. Остатак су већином Бугари. Статус Придњестровља је био предмет безуспешних преговора од 2006 године.

Путин је, у свом телефонском позиву Обами, претећи приметио да Придњестровље “ доживљава блокаду, која значајно компликује животне услове становника, омета њихово кретање и нормалну трговину и економске активности“. То није сасвим тачно. Компаније само треба да се региструју у Молдавији.

Људи такође морају да званично иду преко Молдавије, које је регион  још увек део по међународном праву. Већина становништва Придњестровља има молдавске пасоше. Неки од њих имају и руске или украјинске.

Раније ове недеље, у телефонском разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел, Путин јој је рекао да је било потребно пронаћи „ефикасне мере да се ублажи де факто страна блокада“ Придњестровља.

О Украјини, он је „истакао важност уставне реформе која треба да узме у обзир легалне интересе становника свих украјинских региона“. Ово је шифрован језик за федерализацију Украјине, унитарну државу. Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров је користио сличан језик у свом женевском сусрету са америчким државним секретаром Џоном Керијем.

Према полузваничном новинском извору, Кери се ове недеље сложио да преговара уставну структуру Украјине са Лавровом, преко главе Украјинаца. Русија жели да разбије централну власт Кијева и да федерализује Украјину. Ако је руски извештај тачан, онда се и Обама са овим сложио.

Ако је тако, или чак и ако није, ко верује да ће то бити крај украјинске кризе ? То ће само олакшати руским провокаторима у југоисточним регионима Украјине да “ апелују “ за руску „помоћ“ против Кијева, центра.

И тада се појављује Придњестровље. Потребно је мање од сат времена вожње југоисточно од Тираспоља, главног града Придњестровља, да би се стигло у главни украјински лучки град, Одесу. Током инвазије на Крим, руске трупе с Крима су се искрцале на мање од сат вожње источно од Одесе и поставиле барикаде које и сад држе.

Цела источна и јужна Украјине данас се све чешће називају по руском „Новороссииа “ (Нова Русија), што је историјски термин из 18. века. Територија Нове Русије протеже се од југоистока Украјине па западно до Молдавије и обухвата Придњестровље.

Ако Русија окупира „Новороссииа“- у, онда Украјина губи читаву црноморску обалу и постаје континентална држава. Један руски геополитичар је пре 20 година објавио неколико књига у којима Русија полаже право на ову област. Сада је главни саветник председника Путина.

Аутор: Роберт М. Катлер
Извор: http://www.huffingtonpost.ca/robert-m-cutler/putin-obama-phone-call_b_5086619.html
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп