Брисел: Десетине хиљада људи из целе Европе на демонстрацијама због политике штедње, полиција користила водене топове

brisel-protetsi

 

Два демонстранта и један полицајац повређени су данас током синдикалних протеста у Бриселу на којима је полиција употребила водене топове и сузавац против насилних група.

 

Један демонстрант је повређен када је покушао да баци каменицу на припаднике полиције и случајно погодио себе у главу, саопстила је белгијска полиција.

 

 

Репортер агенције АП јавио је да је видео неколико повређених, међу којима и једног полицајаца, највероватније погођеног коцком из калдрме.

 

Организатори протеста очекивали су око 40.000 учесника, али портпаролка бриселске полиције Илсе ван де Кере, оцењује да је одзив био око 25.000 људи.

 

Демонстрације, који је организовала Федерација европских синдиката, позивајући грађане из целе Европе да шетњом покажу протест због мера штедње, почео је мирно, али је до сукоба с полицијом дошло на самом крају шетње, на Шумановом тргу, где се налази седиште већине институција ЕУ.

 

 

Полиција тврди да су насиље изазвали скинхедси и чланови синдиката лучких радника из Антверпена који су напали полицајце каменицама, након чега је полиција употребила сузавац и водене топове.

 

Осим што су готово паралисале саобраћај у Бриселу, америчка амбасада била је закључана док је амбасадор САД у ЕУ Ентони Л. Гарднер, држао брифинг с новинарима, невезан за протесте.

 

Особље амбасаде каже да је ово први пут, колико се сећају последњих година, да је амбасада била закључана.

 

 

„Наша порука, коју европски челници, међутум, не желе да чују, једноставна је. Наша порука је да њихове политике као одговор на финансијску кризу нису довољне и да су оне заправо погоршале социјалну и економску кризу. Наша порука је да мере штедње не функционишу“, објаснила је генерална секретарка ЕКС-а, Бернадете Сегол.

 

„Циљ окупљања је покушај отварања новог европског пута, без мера штедње, али са јаким инвестицијама за трајни привредни раст и квалитетно запошљавање“, прокоментарисала је Емануел Бонацина, потпаролка ЕКС-а, која је позвала грађане да 25. маја гласају за кандидате који ће променити начин управљања ЕУ.

 

 

У ЕУ је 26 милиона људи без посла, од 2008. отпуштено је 10 милиона радника, а у 18 од 28 земаља чланица Уније плате су реално смањене, нагласили су представници европских синдиката.

 

„Млади су у још горој ситуацији, с обзиром да 7,5 милиона младих Европљхана не ради, не иде у школу или на факултете. Велики број младих образованих људи напушта домовину у потрази за послом“, рекла је Сегол, упозоривши да постоји опасност од стварања „изгубљене генерације“.

 

Десетине хиљада људи на улицама

 

Брисел – Десетине хиљада људи из целе Европе окупљају се данас у Бриселу на демонстрацијама због политике штедње. Дошло је и до неколико сукоба са полицијом.

 

 

Како се можете видети на фотографијама на Твитеру, полиција је користила водене топове.

 

Циљ окупљања је да се „понуди нови пут у Европи, без мера штедње, већ са великим улагањима у циљу трајног раста и квалитетних радних места“, рекла је портпаролка конфедерације Емануела Боначина.

 

Синдикати желе да позову грађане да 25. маја на европским изборима гласају за „кандидате који ће променити начин вођења ЕУ“.

 

Више од 26 милиона Европљана је без посла. Има 10 милиона незапослених више него 2008. године, а у 18 од 28 чланица ЕУ дошло је до пада зараде, указују европски синдикалци.

 

Танјуг-Б92