УНХЦР: Хрватска показала висок ниво међуетничког живота. Укинути статус избеглица из Хрватске

rep-izbeglice

ЖЕНЕВА – Агенција за избеглице Уједињених нација данас је издала препоруку да започне процес престанка статуса избеглица расељених из Хрватске током 1990-их година.

Како је наведено у саопштењу, скоро 20 година након престанка сукоба у бившој Југославији, околности које су довеле до расељевања су се из темеља промениле.

Регионална сарадња је интензивирана, дошло је до добровољног повратка, различите етничке групе показале су како је миран суживот могућ, а све је очитији и напредак на економском и политичком плану.

Клаузуле о престанку избегличког статуса интегрални су део Конвенције о статусу избеглица из 1951. године.
Њима је предвиђен престанак избегличког статуса онда када настану суштинске и трајне промене у земљи порекла и када више не постоје околности које су довеле до расељавања.

Многе земље које су примиле избеглице, такође, су великодушно одобриле пријем у своја држављанства избеглицама из Хрватске, наведено је саопштењу уз напомену да „заштита коју предвиђа међународно избегличко право стога више није потребна“.

Неки од изузетака предвиђених препоруком УНХЦРа односи се на сведоке ратних злочина.

Престанак избегличког статуса примењује се само на избеглице, а не на оне који су интерно расељени унутар својих држава. Земље које су примиле избеглице из Хрватске сада им могу укинути избеглички статус на основу сопствених процена стања у земљи порекла.

Препорука УНХЦР-а је да престанак избегличког статуса ступи на снагу до краја ове године. Све државе које су пружиле уточиште избеглицама из Хрватске имају могућност да овај процес продуже до краја 2017. године.

У овом тренутку, у региону живи 49.056 регистрованих избеглица из Хрватске, од којих су скоро сви етнички Срби.

УНХЦР, такође, препоручује и даље унапређење Регионалног процеса налажења трајних решења који су земље у региону договориле у циљу решавања проблема расељености.

Процес укључује и Регионални програм стамбеног збрињавања (РСП), који има за циљ да обезбеди стамбена решења за 27.000 породица избеглица и интерно расељених лица у БиХ, Хрватској, Црној Гори и Србији.
„Јасно је да већини ових избеглица из Хрватске више није потребна међународна заштита, али многима је и даље потребна помоћ. УНХЦР поздравља чврста уверавања која је добио од свих држава и донатора који учествују у тој иницијативи да ће се и даље ангажовати у Регионалном процесу налажења трајних решења“, рекао је Винсент Кошетел, директор Бироа за Европу Високог комесаријата за избеглице УН.

Успешна интеграција бивших избеглица је дугорочан процес који се наставља и након престанка избегличког статуса.

Изазови на Западном Балкану односе се на могућности мањинских група да остваре права на запошљавање, становање, приступ јавним услугама и инфраструктури те да превазиђу дискриминацију.
УНХЦР остаје опредељен да државама које су примиле избеглице помогне у спровођењу препоруке о укидању избегличког статуса.

 

МСП: Србија не прихвата препоруку УНХЦР

 

Србија не прихвата препоруку Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР) о укидању избегличког статуса избеглицама из Хрватске и наставиће да пружа пуну заштиту и помоћ свим избеглицама на својој територији, саопштило је данас Министарство спољних послова Србије.

Србија ће, као и до сада, дати максимални допринос стварању трајних и одрживих решења за положај избеглица, а одговорност за консеквенце одлуке о престанку избегличког статуса избеглицама из Хрватске ће зато у потпуности сносити УНХЦР, наводи се у саопштењу.

Та одлука УНХЦР је, како указује МСП, донета без консултација са чланицама УН и уз изричито противљење Србије као земље са највећим бројем избеглица из Хрватске (41.861).

Србија је у више наврата на највишим нивоима у УН изразила недвосмислено неслагање са иницијативом УНХЦР за доношење неутемељене и очигледно политичке одлуке, с обзиром да нису омогућена одржива решења за положај избеглица, посебно за њихов одржив повратак у Хрватску, наводи се у саопштењу.

Такође је указивано на последице по односе у региону, укључујући и за спровођење Регионалног стамбеног програма као иницијативе четири државе региона – Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе коју су подржали сам УНХЦР, друге међународне организације и најважније земље донатори.

Министарство спољних послова посебно наглашава да, према правилима УНХЦР, приликом доношења одлука о укидању избегличког статуса морају бити консултоване заинтересоване државе, будући да терет потврђивања да су фундаментално, стабилно и трајно промењене околности у земљи порекла избеглица лежи на држави пријема.
„УНХЦР се, не само у потпуности оглушио о сопствена правила, већ је, иако хуманитарна агенција, занемарио стварни положај избеглица из Хрватске. Таква једнострана одлука је без преседана у досадашњој пракси УНХЦР, која се увек заснивала на консензусу заинтересованих држава о питањима овакве тежине“, додаје се у саопштењу МСП.

Танјуг