Протести Шиптара уочи посете Мила Ђукановића САД

tuzi (2)

ПОДГОРИЦА – Сусрет Мила Ђукановића, црногорског премијера, са Џозефом Бајденом, потпредседником САД 8. априла у Вашингтону, пратиће најављени протести Албанаца у Подгорици (Тузима, два дана раније), а потом и у главном граду САД. У Демократском форуму за интеграције (ДФИ) и Демократском савезу очекују масован одзив Албанаца у Тузима, на протесту због „односа Владе Црне Горе“ према овој националној заједници. Огорчени су због тога што власт није испунила обећање о формирању самосталне општине Тузи. Бунт ће бити увертира за демонстрације њихових сународника који ће тражити од Беле куће да се „преиспитају односи“ према Милу Ђукановићу.

Албанци су недавно протестовали пред зградом УН у Њујорку и испред зграде Генералног конзулата Црне Горе и седишта Албанско-америчког савета због истог проблема, нерешеног статуса општине Тузи.

Сусрет са Бајденом биће први откако се Ђукановић вратио у политику и дошао на чело црногорске Владе 2012. године. Он долази у тренутку након што је група од 40 америчких конгресмена у писму државном секретару Џону Керију тражила да Подгорица добије позив за учлањење у НАТО. Иначе, и у последњем извештају Стејт дипартмента за Црну Гору, наводи се низ проблема у њој – од корупције и насиља над мањинама, преко малтретирања новинара, до пренатрпаних и оронулих затвора и одбијања издавања боравишних дозвола и виза појединим свештеницима Српске православне цркве.

Иначе, уочи сусрета Бајден – Ђукановић на адресу потпредседника САД из Подгорице је, преко америчке амбасаде, упућено писмо групе грађана у којем се наводи да Црна Гора заслужује да има демократију и смењиву власт. Они су замолили Бајдена да узме у обзир да за њих, „као и многе овдашње грађанске активисте, Ђукановић представља антипод демократији, владавини права и темељним вредностима западне цивилизације“.

Писмо су потписали песник Балша Брковић, генерал у пензији Благоје Граховац, уредник Есад Кочан, финансијски експерт Љубиша Крговић, економиста Дејан Мијовић, универзитетски професори Миодраг Перовић и Милан Поповић, предузетник Жарко Ракчевић и новинарка Милка Тадић Мијовић.

НЕМА БЕРЛИНСКЕ РАМПЕ

ТЕК што су медији у Подгорици и региону објавили информацију да Немачка на предстојећем самиту у Велсу неће подржати захтев Црне Горе за позив у чланство у НАТО, амбасадор те земље Пиус Фишер демантовао је такве наводе, истичући да Берлин „подржава напоре Црне Горе да испуни све потребне услове“ који јој стоје на том путу.

– Изјава портпарола немачке Владе Штефана Зајберта је или извучена из контекста или погрешно протумачена. Он чак није ни споменуо Црну Гору као ни било коју другу земљу која тежи да постане чланица НАТО у контексту који је објављен – каже Фишер.

В. Кадић – Новости