Беким Чолаку: Питање Косовских оружаних снага неће бити разматрано са Србијом

siptarska vojska

ПРИШТИНА – Политички саветник ткзв. косовског премијера Беким Чолаку изјавио је да ни под каквим околностима питање Косовских оружаних снага неће бити разматрано са Србијом, као ни питање мандата Еулекса, пише Коха диторе.

Приштински лист преноси да је Србија спремна на нову резолуцију о будућим разговорима са Косовом.

Као одговор на одлуку ткзв. Владе Косова о формирању оружаних снага и трансформацију мандата Еулекса у јуну, званичници у Београду су оценили да та питања надмашују Бриселски споразум и да ће та питања бити отворена у Бриселу.

Амандман о оружаним снагама није стигао у скупштину Косова

Такозвани заменик председника Скупштине Косова Петар Милетић рекао је данас да најављени материјал у вези амандмана на ткзв. Устав Косова, који се односи на оснивање оружаних снага, није стигао у скупштинску процедуру.

„Знамо да је ткзв. Влада (Косова) на својој јучерашњој седници најавила да ће те амандмане предложити Скупштини. Данас међутим, још ништа није стигло од тих материјала“, рекао је Милетић агенцији Бета.

Он је казао да, према процедури, тај предлог ткзв. Владе најпре мора да дође на председништво Скупштине, чији је и Милетић члан, а да ће затим бити одлучено шта ће се десити са тим уставним амандманима.

На питање да ли су српски посланици расправљали о тим амандманима, Милетић је одговорио да је о амандманима разговарано и да су српски посланици знали да ће једног дана доћи на дневну ред и та тема.

„Нисмо знали да ће се то десити месец или два пре парламентарних избора на Косову, што није добро“, рекао је Милетић.

Према његовој оцени, Косово није једино које треба да каже шта ће бити са оружаним снагама него је најважније шта ће о томе рећи НАТО.

„Ми ћемо јасно ослушкивати сигнале који треба да стигну из Брисела, односно очекујемо да видимо какви су стандарди и иницијатива НАТО у вези са тим питањем“, рекао је Милетић.

Одговарајући на питање како ће се он и српски посланици у ткзв. Скупштини Косова изјаснити када питање оружаних снага дође на дневни ред, Милетић је рекао да њима треба још доста елемената око тих уставних амандмана како би могли да заузму став.

„Питање оружаних снага Косова није изолован детаљ живота него га морамо ставити у шири друштвени контекст“, оценио је ткзв. заменик председника Скупштине Косова и додао да ће на одлуку српских посланика о том питању, утицати и мишљење НАТО, али и других фактора о формирању оружаних снага Косова.

Бета-Фонет