Ма где то Путин крије војску?

putin dvogled

Очигледно да људи што воде НАТО гризу да нешто, било шта, ураде. Владимир Путин даде им неку наду да се развија ситуација која би им оправдала егзистенцију ( и не заборавимо, одговарајућу крађу средстава пореских обвезника потребних за подршку). Коначно криза ! Драги Боже, молимо те, не дај да угасне пребрзо ! Одатле загрцнута декларација да се „руска војска гомила на украјинској граници“, однедавно а из дана у дан. Ево га „Блумберг“ како из вештава о ко зна ком по реду „упозорењу“ НАТО-а: “ НАТО упозорава да су руске снаге на украјинској граници спремне за дејство !“  Пази сад:

„Док су нагомилане руске снаге дуж источне границе Украјине у стању високе борбене готовости, Лидери НАТО-а упозоравају да би сваки упад преко границе могао бити „историјска грешка“.
Присуство чак 40.000 војника дуж источне границе Украјине подстиче забринутост да је Русија спремна да изврши инвазију под изговором заштите становника руског говорног подручја источне и јужне Украјине. Подржан од стране државних медија, председник Владимир Путин је изјавио да је кијевска влада под утицајем антируских екстремиста и да није учинила довољно да их спречи у прогону грађана који говоре руски језик.
„Видели смо веома масовно нагомилавање руске војске дуж украјинске границе“, генерални секретар Организације Северноатлантског пакта Андерс Фог Расмусен изјавио је јуче, после дводневног састанка министара иностраних послова Алијансе у Бриселу. “ Ми такође знамо да су ове руске војне оружане снаге у стању веома високе готовости.“
Украјински вд председник Александар Турчинов је на државном тв каналу УТ-1 изјавио да руска агресија гура Украјину у придруживање НАТО-у. Он је рекао да не „искључује“ улазак у НАТО ако Русија настави да делује на исти начин. Ситуација на граници је и даље „напета“, рекао је он, рекавши да су „лаж“ руска обећања да ће повући трупе.“

Ово је можда добар тренутак да се сетимо једне од најпознатијих изјава Х.Л. Менкена, чини се да одговара ситуацији:

„Крајњи циљ практичне политике је да држи становништво у стању узнемирености ( а самим тим и жељног да се води на сигурно) претивши му бескрајним низом баука, свих измишљеним.“

Умеће скривања руске војске светске класе

Испоставило се да је неко решио да чињенично стање провери на терену и сам потражи Путинову „гомилу војске“ крај украјинске границе. Кад тамо, тих „40 000 војника“ се не дадоше нигде видети. Или су били веома добри у скривању у растињу, или једноставно „масовне војске“ тамо било није:

„Када је експресни воз Москва-Будимпешта ушао у погранични град Суземка у југоисточној Русији, путници су закорачили у јутарњу маглу тако густу да може да сакрије читаву војску.
И можда је ту заиста била. Негде у том крају, иза линије дрвећа, скривена иза брежуљака – владе Запада верују да Русија прикупља војску потпуно опремљену за инвазију на источну Украјину.
Председник Барак Обама је у петак издао упозорење да се руске трупе „гомилају дуж границе“, додајући: „То једноставно може бити покушај застрашивања Украјине – а може бити и да они имају додатне планове.“
Американци нису навели тачне локације, али изгледа да су обавештајни аналитичари закључили да руске снаге окупљају три елемента потребна за одрживу офанзиву – артиљерију, залихе и комуникације – под плаштом војних вежби.
Најконзервативније амерички процене, очигледно на основу сателитских података, кажу да је Русија нагомилала између 40 000 и 50 000 војника недалеко од Украјине, укључујући и оне већ на Криму. То је очигледни пораст са 30 000 пре само недељу дана.
Али руска инвазиона сила – ако је овде – веома је добро камуфлирана. Када се магла подигла, нејасни облици су се показали као дрвеће, куће и стари аутомобили Лада. Нема тенкова из мрака, нема сумњивих летова хеликоптера изнад главе, и нема зелених камиона што грме путевима.
На 200 миља пута дуж пограничног региона, једини руски оклоп који се дао видети на том равном пејзажу је био много старије бербе, и стајао је на постаменту градског трга. Ратни спомен, Т-34,  који је добио највећу тенковску битку у историји, овде у Курску 1943., не изгледа тако као да ће са свог пијадестала кренути ка западној Украјини.

Додуше, локални ФСБ-јци изгледају живчано. Али то је из другог разлога…“осетљиви“ су на Лењинове статуе. Њихова чудна љубав за Лењина је свакако упитна, али много мање алармантна од гомилања трупа:

„Док се војска за сада држи добро ван видокруга, локалне службе безбедности су на ивици живаца. У једном успаваном пограничном граду, локалну полицију и ФСБ службу сигурности је у довољној мери узбунио странац што фотографише статуу Лењина, довољно да га приведу на интервју од два сата.
„Глупости“, рекао је пријатељски расположен човек из онога што полиција зове „друга служба“, када је чуо за наводно гомилање војске.
То је само реакција на оно што се десило у Украјини, људи су овде прилично осетљиви на Лењина. Мисле да неко може да стигне преко границе и сруши га.“

Сугерисали бисмо да „40 до 50 000“ јака војска што се „држи добро ван видокруга“ једноставно није ту. Стога вероватно није „спремна да делује“.

Једина апсолутно сигурна ствар је да су западни порески обвезници приморани да финансирају још један „bailout“ (спасавање; мисли се на банке тј. „сувише велике да пропадну“ – прим. прев.), овог пута у Украјини. Мада замајавање застрашивањем НАТО-овим „упозорењима“ (с обзиром да изгледа да се уопште ништа не дешава после „инвазије“ на Крим, најбескрвније у целој историји) вероватно није непожељно, јер…
steppes
Понтијско-каспијска степа на истоку Украјине. Није на свету најбоље место за скривање. Наравно, они могу бити иза брда…
russian-soldier
Такође, ко зна у шта та вешта копилад могу да се преобуку…

Аутор: Патер Тенебрарум
Извор: http://www.acting-man.com/?p=29670
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп