Хајнц Вилхелм: Промена Устава и усвајање нове резолуције о КиМ унутрашње питање Србије

Hajnc-VIlhelm

Београд – Амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм изјавио је да евентуална промена Устава Србије и усвајање нове резолуције о КиМ представља унутрашње питање Србије.

Он није желео да се упушта у коментарисање недавне изјаве председника Србије Томислава Николића који је наговестио могућност усвајање нове резолуције о КиМ у парламенту после формирања нове владе.

„Није моје да коментаришем евентуалну промену Устава. Ја нисам српски политичар. Питајте Александра Вучића или неког другог“, рекао је Вилхелм на молбу новинара да се осврне на Николићеву изјаву.

Упитан шта званични Берлин очекује од Србије у том смислу, он је одоворио:“Ништа“.

„Ми очекујемо имплементацију Бриселског споразума која је у току. То питање је унутрашње питање Србије да ли ће и како да промени Устав. Ја не питам вас да ли Немачка треба да промени свој устав“, рекао је Вилхелм новинарима пре предавања „Немачко-српски односи јуче, данас, сутра. Поглед на прикључење Србије ЕУ“ на Универзитету Сингидунум.

Председник Србије рекао је пре два дана да предстоји најосетљивији део преговора у оквиру дијалога са Приштином, који укључује тему правосуђа и најавио могућност нове резолуције о Косову и Метохији у Скупштини.

Он је нагласио да је зато неопходно да Београд има искристалисан и јасан став.

„Правосуђе је зона у којој ни у Србији немамо регулисане све односе. Тамо (на Косову) морамо да имамо врсне судије. То у овом тренутку није одмах изводљиво, можда да шаљемо судије на испомоћ, али се то не уклапа у систем закона Приштине. Такође, ако Еулекс хоће да мења мандат мисије и бројно стање онда очигледно да морамо да постигнемо нови договор,“ рекао је он.

Николић је најавио и могућност усвајања нове резолуције о Косову и Метохији у Скупштини Србије.

„Ја ћу, како ме буду задужили. Ако затраже нову резолуцију, свакако ћу то предложити, никад нисам од тога бежао. Ако затраже да се изјасним о резолуцији коју би поднела влада сама и то ћу свакако да урадим. Нећу одмагати влади,“ поручио је Николић.

Танјуг