Да ли је нова резолуција о КиМ коначно „рушење“ суверенитета и интегритета Србије?

kosovo-metohija

БЕОГРАД – Нова резолуција о Косову и Метохији могла би да буде један од првих стратешких политичких докумената које ће усвојити будући парламент Србије, пишу Новости позивајући се на извор у државном врху.

Када се формира Вучићева влада, она би требало да заједно са председником државе Томиславом Николићем формулише платформу за наставак преговора са косовским Албанцима и да је предложи Народној скупштини на усвајање.

Како наводи лист, „није искључено да ће врх државе покушати у наредном периоду да представи и своје виђење коначног решења за статус јужне покрајине“.

Како је раније изјавио председник Србије, који је и лансирао идеју о новој резолуцији, тај документ је потребан јер је пред Владом најосетљивија фаза дијалога са Приштином. Према писању Новости, државни врх сматра и да се мора размотрити политика према КиМ јер је Приштина активирала причу о оружаним снага Косова, а и промењене су многе спољнополитичке околности.

Шеф скупштинског одбора за КиМ и функционер СНС Милован Дрецун претпоставља да је идеја Николића да би нова влада требало да добије мандат од Скупштине за даље разговоре са Приштином, односно оквир у ком ће дијалог даље да се креће. Он подсећа да на крају последње резолуције стоји члан који каже да се тим документом утврђују смернице и циљеви државене политике који могу да се мењају „једино новом резолуцијом“.

„Део постојеће резолуције је испуњен и остаје да се поједине ствари примене. Нова би могла да садржи одредбе које се тичу, рецимо, Уредбе о катастру, коју је Уставни суд оборио, како бисмо решења довели у склад са законом, али би тај нови документ могао да буде и храбрији искорак у смислу кретања путем постизања трајног решења, где би онда могле да се изнесу нове идеје“, закључио је Дрецун.

Извор: Танјуг, Новости

Наслов и опрема: СРБИ НА ОКУП