Тачи тражи подршку за стварање „војске Косова“ којом би заштитио суверенитет на северу КиМ

taci hasim

ПРИШТИНА – Ратни злочинац Хашим Тачи данас је позвао све посланичке групе да подрже владин предлог о оснивању оружаних снага Косова (ОСК), и изразио очекивање да ће председништво парламента већ сутра донети такву одлуку.

Он је подсетио да је ткзв. косовски Уставни суд дао позитивно мисљење о том предлогу, уз констатацију да се предложеним амандманима не крше права и слободе загарантовани Уставом.

Ткзв. Влада Косова је почетком марта усвојила и проследила парламенту предлог о оснивању ОСК, са задатком да, како је најављено, заштите територијалног интегритета, укључујући и север Косова.

Да би тај предлог био усвојен, претходно би се морале извршити измене у уставу, за шта је потребна двотрећинска већина у ткзв. косовском парламенту састављеном од 120 посланика, као и две трећине гласова посланика из неалбанских заједница.
„Сва питања за која су надлежни ткзв. влада Косова и уставни суд сада су већ окончана и надамо се да ће председништво скупштине донети одлуку, ако је могуће и сутра, јер је влада спремна да процесуира и у скупштини да бисмо донели одлуку о оснивању војске Косова“, рекао је Тачи на састанку владе, преноси јавни сервис РТК.

Ткзв. Косовска влада је на седници од 4. марта усвојила предлог којим би постојеће Безбедносне снаге Косова биле трансформисане у оружане снаге, као и да министарство безбедносних снага промени име у министарство одбране.

Тачи је тада, како преносе приштински медији, рекао тада да би у саставу тих оружаних снага било око 5.000 активних војника и око 3.000 у резерви.

На то је одмах реаговао премијер Србије Ивица Дачић изјавом да најављено формирање косовске војске није део Бриселског споразума.
„Они су то раније најављивали, али ми (Србија) смо тражили гаранције од НАТО-а и Кфора да, уколико се некада формира та војска, не сме да долази на север Косова без одобрења Кфора“, рекао је Дачић.

Он је додао да се нада да ће те гаранције добијене од НАТО-а и Кфора бити реализоване у пракси ако буде потребе.

Танјуг – Срби на окуп