Војници из БиХ, Хрватске и Црне Горе заједно раде на придруживању мисији НАТО-а у Авганистану

crna gora

Војници из Босне и Херцеговине (БиХ), Хрватске и Црне Горе заједно раде на придруживању мисији НАТО-а у Авганистану (ИСАФ).

Сарадња је фокусирана на унапређивање интероперабилности Алијансе и партнерских земаља и учвршћивање евроатланстке интеграције тих држава.

Трупе се обучавају за подршку заштитним снагама и надзирање базе, што укључује области патролирања изван базе и успостављање и рад контролних пунктова и осматрачких станица.

„Ако се узме у обзир променљива природа операција и учешћа партнера у савезничким операцијама, једнако је важно постићи интероперабилност између НАТО снага и снага које нису део НАТО-а“, наводи се у саопштењу хрватског министарства одбране прослеђеном СЕТимесу.

Хрватска помаже земљама из региона да се припреме за мисију ИСАФ како би им помогла да остваре напредак на свом путу ка НАТО-у.

„За интеграцију је важна флексибилност. Свака операција тражи јединствени концептуални, организациони и оперативни приступ, уз високи степен флексибилности, заједништва и стандардизације. Стога су земље чланице одговорне за обуку сопственог особља“, наводи министарство.

Заједничке вежбе такође помажу јачање односа између земаља у региону.

„Реализацијом наведеног, али и евентуалних сличних пројеката, можемо показати да се регионална војна сарадња налази у сталном успону. То сигурно значајно доприноси не само развоју и унапређењу војне сарадње, него и укупном јачању мира, безбедности и стабилности у региону“, рекла је Ума Синановић, шефица одељења за односе са јавношћу у Министарству одбране БиХ, у изјави за СЕТимес.

Она је додала да учешће у таквим активностима омогућава БиХ да постиже напредак ка свом циљу – пуноправном чланству у ЕУ и НАТО-у.

„Овакве активности Оружаних снага БиХ представљају одличну прилику за изградњу и унапређење интероперативних способности и компатибилности на нивоу земаља чланица НАТО и ЕУ. То ће довести не само до достизања НАТО стандарда, него и до изградње и јачања државе БиХ“, рекла је Синановићева.

Пуковник Хајрудин Ђерекара, командант шестог контингента црногорске војске у Авганистану, каже да је заједничка обука, као и касније заједничко учешће у мисијама, кључна за унапређивање способности и вештина војника и за њихов однос са војницима из суседних земаља.

„Пријатељства и односи које се граде у овим процесима нису занемарљиви. Они доводе до остварења заједничког циља – регионалног поверења и сарадње“, рекао је Ђерекарац за СЕТимес.

Које још предности може да донесе регионална војна сарадња? Реците нам шта мислите испод текста.

Ивана Јовановић за Соутхеаст Еуропеан Тимес из Београда