Јанукович: Тражићу начине да вратимо Крим

??????????????

МОСКВА – Свргнути украјински председник Виктор Јанукович рекао је данас у Ростову на Дону да је од руског председника Владимира Путина тражио да пошаље војску у Украјину, али да никада није наредио да се пуца на демонстранте у Кијеву.

Он је у интервјуу за агенцију АП и руску телевизију НТВ истакао да се насиље коси са његовим принципима и да “ниједна власт није вредна капи проливене крви”, као и да је одвајање Крима од Украјине трагедија за коју је одговорна актуелна власт у Кијеву.
“Морамо да поставимо такав задатак и да тражимо начине да вратимо Крим у Украјину под било којим условима, тако да Крим може да има максимални могући степен самосталности, али да буде део Украјине”, казао је Јанукович.

Он је навео да је са Путином имао “смирен”, али “тежак” разговор, као и да уставна реформа може да уклони постојеће противуречности у Украјини или да барем иницира њихово уклањање.
„После тих мера земља ће бити спремна за изборе”, оценио је Јанукович.

Свргнути украјински председник рекао је да су “агенције за спровођење закона злоупотребиле власт”, али да “гомила силеџија који диктирају своју вољу уз прећутну сагласност Европе не дају легитимитет актуелним властима” у Кијеву.
“Врховном радом шетају бандити и доносе законе. Каква је то демократија”, навео је Јанукович.

Он је додао да је понуда Европе о споразуму о интеграцији у предложеној форми била таква да није била исплатива никоме, ни Украјини, ни Европи, а ни Русији.

Јанукович је нагласио да је референдум на Криму био вид протеста локалних житеља према новим властима у Кијеву и да за референдум није крив он, али ни Русија, као и да до свега не би дошло да је он остао на власти.

Он је рекао да је украјинска пољопривреда и машинска индустрија интегрисана са Русијом и да нема никакве везе са Европом.

Ово је био први Јануковичев интервју од како је крајем фебруара напустио Украјину и прешао у Русију.

Танјуг