Тон коментара утиче на перцепцију садржаја онлајн чланка

komentari

Једна од карактеристика које дефинишу онлајн новинарство јесте могућност да читаоци одмах реагују и да кроз коментаре расправљају једни с другима – нешто што је било много теже и спорије у предигиталним данима. Генерално, ово се сматра добродошлим, јер то значи да се аутори лакше могу ангажовати са својим читаоцима, да касније постану активни учесници, а не прости примаоци порука.

Међутим, нека истраживања на пољу научног новинарства сугеришу да можда постоји и озбиљна негативна страна у овој могућности читалаца да слободно изразе своје ставове:

„Од 2000 људи је затражено да прочитају уравнотежен новински извештај о нанотехнологији, текст праћен одређеним бројем измишљених коментара. Сви су видели исти извештај, али су неки прочитали групу неваспитаних коментара, и оних са надевањем простих имена. Други су видели уљудније коментаре.

„Узнемирује што је су се читаочева тумачења потенцијалних ризика у вези с технологијом описаном у новинском чланку значајно разликовала у зависности само од тона манипулисаних читалачких коментара објављених заједно с причом“, написали су аутори студије Доминик Бросар и Дитрам Шејфеле.

„Другим речима, сам тон коментара…. може значајно изменити мишљење публике о технологији.“

Иако је истраживање било о научним чланцима, разумно је претпоставити да се сличан ефекат јавља код већине врста онлајн новинарства, да „неваспитани“ коментари искривљују перцепцију предмета разговора…

Извор: http://www.techdirt.com/articles/20130109/07355021616/tone-comments-affects-perception-online-articles-content.shtml
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп