Америка у српску опозицију „уложила“ 12 милиона долара

klinton------spo

Управо објављена документа из времена Била Клинтона показују да је Вашингтон издашно финансирао опозицију, медије и невладине организације у Београду

Вашингтон је српској опозицији, невладиним организацијама и медијима који су се борили против власти Слободана Милошевића деведесетих година послао 12 милиона долара, откривају документа из времена председника Била Клинтона.

Како преноси загребачки „Јутарњи лист”, документа окривају да је Клинтонова влада улагала новац у противнике режима у Београду, помажући опозиционим странкама, невладином сектору и независним медијима. Део депеша о Србији, са којих се сада скрива ознака „тајно”, у Вашингтон је слао Вилијам Монтгомери,некадашњи амбасадор САД у Загребу, а онда у Београду. Како преноси хрватски дневник, напорима Америке да ојача опозицију у Србији деведесетих година придружила се Хрватска, која је, како је то пренео Монтгомери, била „веома предусретљива и спремна да помогне” да би се срушио режим Слободана Милошевића. Монтгомери је, у том смислу, похвалио и тадашњег хрватскогпредседника Фрању Туђмана. Хрватска им је прва помогла тако што је један одашиљач ХРТ-а дала на коришћење за реемитовање програма Гласа Америке и Радија Слободна Европа на српском језику.
Када су снаге реда упале у Б92, у склопу Милошевићевог обрачуна са медијима, САД су покренуле пројекат „Прстен око Србије” да би се грађанима Србије омогућило „непристрано информисање”. У депеши из априла 1999, у време НАТО бомбардовања Србије, америчка амбасада у Загребу извештавала је Вашингтон о припремама за емитовање продемократских радијских програма преко одашиљача ХРТ-а, због чега су америчке дипломате обавиле разговор са тадашњим помоћником министра за телекомуникацијеДомиником Филиповићем. Одашиљач, који се налази на Бељу, састојао се од три телевизијска трансмитера и пет радијских преко којих се програм могао емитовати до Новог Сада и Београда. Међутим, руководство ХРТ-а је тражило додатну опрему, вредну 80.000 долара.
У септембру је настао проблем јер се Србија жалила Међународној телекомуникационој унији да Хрватска омета емитовање њених програма. Хрватска је хтела да избегне сукоб у овој организацији, па је питала Вашингтон шта да ради, а он ју је посаветовао да мало помери фреквенцију, тако да се не поклапа са Радио Београдом.

С. Р. – Политика