Писмо Црногораца Бајдену уочи посете Ђукановића

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

ПОДГОРИЦА, 2. априла 2014.- Уочи посете премијера Црне Горе Мила Ђукановића САД, група црногорских интелектуалаца је у писму потпредседнику САД Џозефу Бајдену који ће га примити, указала да Ђукановић „мора да предзуме радикалне политичке потезе, укључујцухи и личне пририоде, да би се укинули наследјени монополи из комунистичке ере“.

Потписници сматрају да због Ђукановића и „његовог ригидног држања свих полуга власти“, у Црној Гори није дошло до „транзиције из контролисаног у отворено друштво“.

„Наследница комунистичке партије – Демократска партија социјалиста, коју апсолутно контролише Ђукановић, добила је нов назив, али није променила комунистички стил владања“, каже се у писму.

Потписници наводе да је Црна Гора, иако кандидаткиња за ЕУ и НАТО, „данас банкротирана држава коју потресају ендемска корупција и непотизам, и којој предстоји огроман пут док не постане развијена демократија“.

„Зато не чуди што многи сматрају да неконтролисани организовани криминал који потиче из Црне Горе, представља опасност по стабилност земље и читавог балканског региона“, пише у писму Бајдену.

Бета