ШАБАС: „ОЛУЈА“ ЈЕ БИЛА ГЕНОЦИД

sabas

БЕОГРАД, 1. АПРИЛА  – Члан српског правног тима пред Међународним судом правде у Хагу Вилијам Шабас оцијенио је да је хрватска војна операција „Олуја“ била геноцид и да то нико не може оборити, нагласивши да, с друге стране, тврдњу Хрватске да је Србија починила геноцид треба одбацити.

Шабас, један од водећих свјетских правних стручњака за геноцид, нагласио је да се „Олуја“ може сматрати геноцидом јер постоји низ комбинованих фактора који иду у прилог томе, укључујући да је велики број људи нападнут и убијен због мржње, док Хрватска не располаже таквим аргументима.

„Тврдња Хрватске је веома слична оној коју је БиХ изнијела 2007. године у вези са општинама. Ту тврдњу БиХ суд је одбацио 2007. године. Ако суд поступа у вези са овим ранијим преседаном, треба да одбаци и тврдњу Хрватске“, рекао је Шабас за „Данас“.

Говорећи о злочину у Сребраници, Шабас је остао искључив у ставу да се тамошњи злочин не може квалификовати као геноцид.

„Хашки трибунал, као и Међународни суд правде у Хагу, означили су масакр у Сребреници као геноцид. Прије него што су донијели такву одлуку аргументовано сам се томе супростављао, сматрајући да је геноцид неодговарајући термин. Не само да је број жртава био неупоредиво мањи од дотадашњих признатих геноцида, већ ни докази о геноцидној намјери нису били јаки“, нагласио је Шабас.

Он је навео да је било још недосљедности у тумачењу геноцида, истакавши да починиоци злочина јесу убијали мушкарце, али не и жену и дјецу, што је претпоставка геноцида.

„Међутим, суд је утврдио другачије и нема сврхе сада о томе расправљати“, закључио је Шабас.

СРНА