Припремајући се за рат, украјински револуционари ступају у војску (катарско-западњачки пропагандистички урадак)

evromajdanovac
Фотографија :Бивши активиста проевропског Мајдана  пузи током војних вежби на полигону недалеко од Кијева

Топовска ватра грми док група војника искаче из хеликоптера, преврће се, пузи и отвара ватру.

Трчање кроз маглу дима, пењање уз и низ конопац, борба прса у прса – новооснована Национална гарда Украјине тешко ради учећи како да брани своју земљу погођену кризом.

У војној бази у Новим Петривцима северно од Кијева регрути показују нове вештине привременом председнику земље Александру Турчинову. Многи од њих су били протестанти чији је устанак довео до пада претходне владе.

Док гласне експлозије у даљини потресају тло, мушкарци у црним униформама конопцима се спуштају с крова и упадају кроз прозор зграде, демонстрирајући тактику специјалаца.

„Да ли су сви ови људи добровољци ?“, Турчинов се окреће и пита министра унутрашњих послова Арсена Авакова, који потврђује да јесу.

У хиљадама су се пријављивали да буду припадници Националне гарде, створене почетком марта док је Русија преузимала контролу над црноморским полуострвом Крим и гомилала трупе на источној граници Украјине.

Москвин потез је уследио пошто су Турчинов и његова проевропска влада на власт дошли на таласу смртоносног народног устанка који је збацио украјински режим наклоњен Кремљу.

Због страховања у Кијеву и иностранству да Русија може покушати даље заузимање  тешко русификованог истока Украјине, земља је била приморана да сабере снаге дуго запуштене војске.

Украјинске оружане снаге су пре кризе биле недовољно финансиране, а бројале око 130 000 војника, од којих половина регрута, и са застарелом и ограниченом опремом.

А као резултат руске анексије Крима на коме су биле базиране украјинске поморске снаге, војна имовина земље је десеткована губитком ратних бродова, хеликоптера и борбених авиона, као и неких 15 000 војника који су одлучили да пребегну у руску војску.

Микола Сингуровски, војни експерт из кијевског истраживачког центра Разумков, каже да би садашња армија Украјине могла да „одбије непријатељске снаге на два или три правца, али не и масовни напад“.

На кијевском Тргу независности, реторти протестног покрета, велики плакати позивају људе да се пријаве у нову јединицу.

Аваков је у војној бази рекао новинарима да се неких 32 000 сталних војника прикључило новим снагама, са око 20 000 у резерви.

„Како вам је овде ? Да ли сте добро храњени ?“, Турчинов пита групу регрута која је тек завршила прелазак „мајмунских решетки“.

„Да, све је у реду“, одговарају они с ентузијазмом.

Турчинов прелази на смотру строја војника у пуној војној опреми, бајонети бљеште на сунцу док свира армијски оркестар.

Даље следи преглед јуришних пушака, снајпера, ракетних бацача и опреме за разбијање демонстрација, као што су панцири и штитови, све направљено у Украјини.

„Ове ствари су пет пута јевтиније од страних“, каже официр Турчинову.

Затим експериментални шпијунски дрон зуји изнад главе председника.

Дрон, као и велики део наоружања и материјала на смотри, још увек није у војној служби. На влади која буде изабрана 25. маја ће бити да донесе буџет што ће дозволити њихову куповину“, објашњава официр за АФП.

Уз стварање Националне гарде, прелазни органи власти Украјине одобрили су више од 600 милиона долара за хитно финансирање војске, значајан додатак на оно што је у 2012 био војни буџет од око 2 милијарде долара, или 1,1% БДП-а, према бројкама Министарства одбране.

„Национална гарда из Украјине је настала у драматичном периоду“, рекао је новинарима Турчинов. „У миру треба заштитити грађане од опасности и криминала. У ратним временима треба одолети војсци непријатеља и бранити земљу.“

Саопштено је да Русија повлачи неке од својих трупа с украјинске граница после налета дипломатске активности, али нови регрути попут Александра (20) , кажу да су “ спремни за сваку евентуалност „.

Они који се борили против интервентне полиције у зимским протестима и оставили око 100 мртвих заменили су своје шаторе на Тргу независности за каки војне шаторе у Новом Петривцима.

Морал је висок и код шаролике групе, неких са брадама и осталима са фризуром у козачком стилу, са косом наврх главе а са стране обријаном.

„Да није било спољашње претње  земљи од Русије ја не бих био овде, али Русија може напасти и зато сам потребан“, рекао је 22-годишњи Васил, некада грађевински радник пре уласка у протестни покрет.

Вадим(31), пореклом из Лавова, рекао је да је био инжењер пре него што је напустио посао да се придружи револуцији.

„Ако затреба, спреман сам да се борим“, рекао је он за АФП. „Нисам сигуран да ли ћу остати ако нас Русија не нападне, али желим да останем у резерви.

Вежбамо 18 сати сваког дана, тако да мислим да смо спремни да бранимо Украјину. (Руски председник Владимир) Путин би трбало двапут да размисли пре него што нас нападне.“

Аутор: Фран Бленди
Извор: http://www.gulf-times.com/uk-europe/183/details/386713/preparing-for-war,-ukraine%E2%80%99s-revolutionaries-join-army
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп