Тома Фила: Слоба ми је рекао: Зашто бих убио Вука Драшковића када сам га имао увек када ми је требао

0milosevic-draskovic

ТУЖИЛАШТВО не води нову истрагу о убиству Жељка Ражнатовића, јер ту већ постоје правоснажне судске пресуде, и нема никаквих доказа да је наручилац те ликвидације био бивши југословенски председник Слободан Милошевић.

Ово је, за „Новости“, потврђено у врху српског тужилаштва, али се тиме не ставља тачка на вишедеценијске спекулације да је некадашњи неприкосновени владар Србије и СРЈ, наводно, био налогодавац сурових ликвидација политичких противника, новинара, полицијских функционера…

Тако су се и ових дана појавили написи да би ускоро требало да се заврши обимна истрага о политичким убиствима током деведесетих и да ће њени резултати доказати „крвави рукопис“ експредседника.

За тај период везано је најмање десетак ликвидација познатих политичара, полицајаца и контроверзних привредника. Ипак, од 5. октобра 2000. променило се чак пет ДОС-ових влада и ниједна није раскринкала наводно постојање „Милошевићевих одреда смрти“. Његови адвокати, пријатељи и саборци тврде да их није ни било, док су политички противници убеђени да његова улога није ни могла да буде доказана јер „ДБ није очишћен“.

Упркос свим сумњама, Милошевићево име за последњих деценију и по нашло се само на једној оптужници у земљи, и то крајем септембра 2003. – за убиство Ивана Стамболића и покушај убиства Вука Драшковића у Будви. У међувремену, он је преминуо у Хагу и поступак је обустављен.

– МУП је добио политички налог Владе да истражи сва убиства из деведесетих, а приоритетно Стамболића, Ћурувије и Ибарску магистралу, јер је ту био највећи притисак јавности – каже Жарко Кораћ, потпредседник Владе Зорана Ђинђића.

– Формирали су радне групе и извештавали нас да су све истраге у току. Очигледно нису окончане јер ни МУП, ни СДБ нису били очишћени од Милошевићевих људи.

И Зоран Мијатовић, бивши заменик начелника РДБ, каже да му је познато да су формирана разна тела у Ресору јавне безбедности (РЈБ):

– Тамо очигледно неко није до краја одрадио посао и зато су остале сумње да иза ликвидација стоје политички кругови. ДБ је добила после 5. октобра налог да се укључи у решавање убиства Ћурувије, Стамболића и покушај ликвидације Драшковића, јер је то било предизборно обећање ДОС.

Са Радомиром Марковићем, првим човеком ДБ из Милошевићеве епохе, у затвору је у више наврата разговарао Зоран Стијовић, и Мијатовић два пута. Нису дошли до потврда да је у убиства умешан Милошевић нити неко из његове околине:

– Мислим да су убиства Баџе, Кундака, Жике Петровића или Павла Булатовића запостављена, и то није добро. Док се не реше, биће простора за манипулације.

Тома Фила је био адвокат и Слободана Милошевића и Радета Марковића.

– Милошевићево име стоји у уводном делу пресуде за Стамболића, али против њега није вођен поступак. Да бисмо рекли да је крив, морао је да буде осуђен. Уместо тога, имамо гомилу бивших удбаша који се свете једни другима и причају свашта без доказа. Милошевић ми је рекао: „Зашто бих покушао да убијем Вука кад сам га ионако имао кад ми треба?!“

Никола Баровић, пуномоћник породица Стамболић и Ћурувија, подсећа да ипак постоји правоснажна пресуда у којој се наводи да је бивши председник наредио политичко убиство Стамболића и покушај убиства у Будви:

– Ако се узме у обзир да је у масакру на Ибарској магистрали учествовала иста екипа, може се рећи да је Милошевић и то наредио. Што се тиче истраге везане за расветљавање других политичких убистава, она не може да се води против Милошевића, јер није жив. Поступак може да се води против оних који су учествовали у убиствима.

Његов колега, адвокат Рајко Даниловић истиче да очекује да „истрага наручених полицијских убистава буде и неки вид суочавања с прошлошћу и тиранским режимом Милошевића, јер одлагања више нема, пошто улазимо у Европу“. Објаснио је и да је, када је покренуто питање политичке позадине убиства Ђинђића, постављено и питање свих убистава:

– Изгледа да су неке службе у земљи то испитивале, а докле су стигле, не знамо. Када се дође до доказа, моћи ће да се изврши или ревизија или нова истраживања о тим убиствима.

И породични пријатељ брачног пара Милошевић – Марковић, Хаџи Драган Антић демантује, за „Новости“, умешаност овог пара у убиства пре 5. октобра:

Сада хоће да натоваре све Милошевићу, пошто није жив и не може да се брани. То је даља сатанизација ове породице. Имам сумње ко би могао да стоји иза тих убистава и управо ти људи су заслужни што данас немамо епилог. Али о томе не желим да причам.

НЕВИН ПОЧИВА У ИСТОРИЈИ

СЛОБОДАН Милошевић је преминуо као невин човек и таквог ће га памтити историја. Поново се причају небулозе и монструозне лажи о њему, изјавио је, за „Новости“, Милутин Мркоњић, потпредседник СПС, који се никада није одрекао свог пријатеља, бившег председника државе:

– Тврдим да Милошевић није ни на који начин учествовао у тим убиствима. Такве оптужбе, 14 година после 5. октобра, потпуно су сулуде. Лансирају се са ко зна каквим намерама.

Мркоњић позива све „петооктобарце“ да покажу шта су они учинили за Србију од 2000. године до данас:

Више вих волео да се јавност бави градилиштима, пројектима, плановима, запошљавањем, него што се грађанима сервирају скандалозне неистине о великом српском државнику. П. В.

 

ДУШАН МИХАЈЛОВИЋ: НИЈЕ БИЛО ПОДАТАКА

НЕ сећам се сваког предмета и резултата, нити података да је траг водио ка бившем председнику Слободану Милошевићу – каже, за „Новости“, кратко Душан Михајловић, бивши министар полиције.

– Што се тиче његове најближе околине, она је сувише широк појам да бих могао да је коментаришем.

 

ДРАШКОВИЋ: КОАЛИЦИЈА СА ЛЕГИЈОМ ЗАШТИТИЛА ЈАЗБИНУ СМРТИ

ЕВО, појавило нам се изненадно откриће да је земља округла. Откриће да Слободан Милошевић стоји на врху руководеће пирамиде политичких убистава у Србији.

Тако, са дозом ироније, Вук Драшковић, лидер СПО, коментарише, за „Новости“, објављена сазнања:

– Ту истину, да је Милошевић био главни командант политичких злочина, понављам годинама. У пресуди Врховног суда Србије постоји и сведочење Радомира Марковића да је Милошевић њему и Небојши Павковићу у Белом двору издавао наређење да убију Стамболића, али и мене у Будви. Ту пресуду су игнорисали чак и медији.

Драшковић објашњава и зашто после 5. октобра није изашла на видело истина о политичким убиствима:

– На основу договора Ђинђића и Легије, тада је формирана коалиција ДОС – ДБ – Легија и „земунци“. Тако је и јазбина смрти и злочина заштићена.

Председник СПО верује да се сада, после хапшења Радоњића и Ромића, оптужених за убиство Ћурувије, суштински дирнуло и у структуре ДБ:

– Надам се да коначно постоји политичка воља да се Србији саопшти истина и да иза овога не стоји некаква нагодба са злочинцима, како би они добили бољи третман, на који никако немају право. П. В.

В. Црњански Спасојевић – Н. Бијелић – Новости