За ликвидације Срба био задужен батаљон Самира Сеферовића

likvidacija srba

Источно Сарајево – За хапшење, довођење и ликвидације Срба на Казанима код Сарајева био је задужен 3. батаљон 10. брдске бригаде Армије РБиХ, којим је командовао Самир Сеферовић, а све је било одлично организовано тако што су повјерљиви људи били задужени за сваки дио злочиначког подухвата.

То је породицама несталих Срба из Сарајева открио бивши припадник те бригаде, који не жели да му се спомиње име, а који је спреман да свједочи у евентуалном процесу против одговорних за злочине на Казанима. Институт за нестала лица БиХ и Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) прикупили су многе доказе и још раде на овом случају, али Тужилаштво БиХ још није подигло оптужницу.

Предсједник Удружења несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић је рекао да је ријеч о новом свједоку и новим доказима.

– Он је 1993. године шест мјесеци провео на тој линији и свједок је многих догађаја. Казао је да је све било одлично организовано и да се тачно знало који повјерљиви људи хапсе и доводе Србе, који их муче и убијају, а који обезбјеђују мјесто злочина. Спреман је да се појави на суђењу и открије имена. Међу снајперистима који су пазили да неко не би побјегао били су Харис Хумић и Мевлудин Селак, који такође доста знају о ликвидацијама – казао је Мандић.

Додао је да свједок тврди да је јавна тајна у тој јединици била да је формирана по наређењу тадашњег предсједника Предсједништва РБиХ Алије Изетбеговића. У прилог томе иду и посјете високих делегација мјесту код каменог усјека на којем су ликвидирани Срби те земуници из које су снајперисти обезбјеђивали мјесто злочина.

Горан МаунагаГлас Српске