Васојевићи нуде Путину земљу за војне базе

vladimir-putin-791

Житељи више поткомовских села у Васојевићима понудили су своја имања предсједнику Русије Владимиру Путину да на њима сагради руске базе.

На тај начин, како кажу, шаљу и поруку Влади Црне Горе шта мисле о уласку у НАТО.

Они подсјећају да је Русија кроз вјекове била заштитник Црне Горе и да је та држава оставила дубоки траг у историјском трајаљу Васовог племена.

Кажу да су им одувијек била ближа словенска браћа од оних који су у минулим временима сијали смрт на овим просторима. Људи који желе да виде руске војне базе у околини Андријевице наводе да никада не могу заборавити НАТО интервенцију у сусједном Мурину, гдје су прије 15 година пале невине жртве, међу којима је било и дјеце.

Сви су, како преноси Дан, они сагласни у оцјени да их доста тога лијепог веже за Русију и да би са одушевљењем дочекали да, умјесто НАТО-а, виде Путинову армију на овим просторима.

Русија је наша мајка

Русија је одувијек била наша мајка. Овдје се вјековима пјевало – запјевајмо сви из гласа, без Русије нема спаса. Моје село су, између осталог, послије Другог свјетског рата звали „Мала Москва“. Људи из ових крајева су робијали и гинули за Русију. За све су то имали добре разлоге, јер је Русија наша вјековна узданица. Зато сам спреман да дио своје имовине дам Владимиру Путину и руској браћи како би градили војне базе. Тако ће нас заштити од НАТО-а, чија се стратегија темељи на поробљавању свих оних који откажу послушност Америци“, каже Давид Лалић из села Цецуни.

Сличан став изнио је и предсједник мјесне заједнице Краље Милутин Ђурковић, наводећи да су Руси увијек добродошли у његову кућу и да не би жалио да им уступи имовину за стационирање војне опреме.

Питам се само како појединце није срамота да нас гурају у НАТО кад се зна да је та нехумана машинерија побила на стотине невиних људи на простору бивше Југославије. Зато ћу увијек прије изабрати Русију него НАТО. Волио бих да Руси дођу у Краље и да се њихова заства завијори на војним базама. Ја их чекам и нудим им имовину“, поручио је Ђурковић

Он је казао да трагови доброчиства руског народа још увијек трају на простору Васојевића и да о томе свједочи и славна Краљска барутана.

У нашем селу, недалеко од регионалног пута Андријевица-Трешњевик-Колашин, 1899. године саграђена је Краљска барутана, зграда војног магацина, у којој су чувани ратна опрема и наоружања војске Васојевића. Зграда је за те сврхе коришћена све до 1912. године, односно до пада турског царства на Балканском полуострву. Кружи прича да су Руси пружили знатну помоћ за изградњу тог објекта, који се последњих година урушава и сада је руина насред села. И поред бројних захтјева, Влада Црне Горе није ништа урадила да заштити тако значајан историјски објекат. Зато желимо да Краљску барутану уступимо руској војсци, јер одавде може да контролише оближњу границу, коју одавно нико не чувана“, наводи Ђурковић.

НАТО провјерени непријатељ

Он је казао да је Краљска барутана у прошлом вијеку била уточиште и руској војсци која је пролазила долином Лима.

У Краљској барутани је чувало наоружање, као и два далекометна топа прозвана „Крњо“ и „Зеленко“. Ти топови су из Краља транспортовани на планине Баљ и Сјекирицу, одакле су 1912. године тукли турске снаге у дијелу Пећи. Руси су тада подржавали ослободилачку борбу Васојевића. Нека поново дођу. Врата су им широм отворена, с тим што бисмо вољели да Путин својим ракетама које ће смјестити овдје да имена Крљо и Зеленко“, истиче Ћурковић.

Своју имовину руској браћи нуди и Жељко Јововић из Талановаца, наводећи да сунце никада није гријало са запада него са истока.

То што Црна Гора жели да уведе санкције Русији због дешавања на Криму изазива подсмијех, али и огорчење код свих добромислећих Васојевића. То је брука и срамота, јер је Русија, за разлику од НАТО-а, наш провјерени вјековни пријатељ. Нас је сунце одувијек гријало од Русије. Моје имање им стоји на располагању, па ако желе, нека изволе“, поручио је Јововић.

И мјештани поткомовског села Јапан нуде своју земљу Русима.

„Некад је ово село било пуно народа. Међутим, због тешких услова живота, људи се из године у годину исељавају, тако да је село остало практично пусто. Зато би већина власника своја имања врло радо продала Русима, не само за војне базе, већ и за изградњу туристичких комплекса, јер су ови крајеви богомдани и за једно и за друго. Сигурни смо да нам се због тога неће наљутити наша браћа у далекој азијској држави Јапан, јер смо ми и срцем и душом везани за руски народ“, поручили су поткомовски Јапанци.

ИН4С