Путин се неће зауставити на Kриму

vladimir_putin_15

ЛOНДOН – После анексиjе Kрима и нагомилавања снага на граници са Украjином, Владимир Путин се неће зауставити покушаваjући да прошири Русиjу, све док не „освоjи“ Белорусиjу, балтичке земље и финску, изjавио jе бивше саветник руског председника за економиjу Aндреj Иљарионов, обjавио jе „Индепендент“.

Иљарионов, коjи jе био Путинов саветник од 2000. до 2005. године, рекао jе да руски председник настоjи да створи „историjску правду“ повратком на дане из периода последњег цара Николараjа Другог и Совjетског Савеза под Стаљином.

У изjави за шведски лист „Свенска дагбладет“, Иљарионов jе навео да би Русиjа могла да тврди да jе давање независности финскоj 1917. године био чин „издаjе против националних интереса“, пренео jе „Индепендент“.
„Путинов став jе да он штити оно што припада њему и његовим претходницима. Делови Грузиjе, Украjине, Белорусиjе, балтичких држава и финске су териториjе за коjе Путин тврди да му припадаjу. Западни лидери су, судећи из оног што изjављуjу, потпуно заборавили да на свету постоjе неки лидери коjи желе да освоjе друге земље“, казао jе Иљарионов.

Иљарионов jе, како се наводи на саjту „Индепендента“, сада у Центру за глобалну слободу и напредак вашингтонског Kеjто института.

Танјуг