НАТО унапређује односе са Украјином и појачава војно присуство у Источној Европи

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

НАТО ће ојачати односе са Украјином и послати додатне трупе у Источну Европу, рекао је одлазећи шеф блока Андерс Фог Расмусен. Украјински, пучем наметнути министар иностраних послова ће одлетети у Брисел да учествује у разговорима Украјина – НАТО.

Неколико дана после изјаве америчког председника Барака Обаме о „обезбеђивању редовног присуства НАТО-а“ у „рањивим“ земљама , Генерални секретар НАТО-а Расмусен је са немачким медијима разговарао о детаљима планова алијансе у Источној Европи.

Говорећи за „Велт ам зонтаг“, Расмусен је рекао да је ширење НАТО-а у региону „једна од најуспешних прича нашег времена“. Међутим, „задатак савеза још није завршен“, додао је генерални секретар НАТО-а.

Партнерство НАТО-а са Украјином постаје „јаче него икад“, рекао је Расмунсен, оптужујући Русију за кршење права земље да „слободно одреди своју судбину“, као и њеног територијалног интегритета и суверенитета.

Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора и Грузија су већ тражиле чланство у НАТО-у и већ раде на реформама да би то оствариле, рекао је он.

„Ми сада разматрамо иновиране оперативне планове, војне маневре и адекватна појачања трупа. Ми ћемо, на пример, преместити више авиона у балтичке земље“, рекао је Расмусен за „Фокус“ магазин.

Иако ово не важи за Украјину, која, према речима шефа НАТО-а, не види своје чланство као приоритет „у догледној будућности“, НАТО ће помоћи да се украјинске оружане снаге „реформишу“.

Истовремено, НАТО тражи “ дипломатско решење кризе “ у Украјини, рекао је Расмусен, као и да ће НАТО „држати канале комуникације са Москвом отвореним“. Ово долази дан пошто је шеф алијансе твитовао да ће НАТО „поново размотрити одрживост“ својих односа са Русијом.

Пучистичка украјинска влада је спремна да разговара о сарадњи с НАТО-ом већ следеће недеље, изјавио је Андреј Дешчица, којег је за тумачење улоге министра иностраних послово изабрао Кијев.

Дешчица је у суботу рекао новинарима  да ће учествовати на ванредној седници Украјина-НАТО комисије у Бриселу од 1. до 2. априла, да ће „одржати састанке и консултације“ са министрима иностраних послова САД и Велике Британије, као и да ће присуствовати састанку Комитета министара Савета Европе у Стразбуру од 2. до 3. априла.

У међувремену, државни секретар САД Џон Кери и руски министар иностраних послова Сергеј Лавров одржали су неочекивани састанак о Украјини у Паризу. Кери је после телефонског разговора са Лавровим нагло променио свој путни план и одлучио да се састане са руским колегом у суботу. Најновија рунда руско- америчке дипломатије око Украјине почела је  у петак са телефонском дискусијом председника Владимира Путина и председника Барака Обаме о ситуацији у источноевропској земљи.

Извор: http://rt.com/news/nato-increase-military-europe-245/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп