Јелоустонски супервулкан потресао јак земљотрес

Yellowstone
Сеизмолошка станица Универзитета Јуте је известила да се у 06.34 сата ујутро по локалном времену северно-североисточно од басена Норисов гејзир догодио земљотрес. Универзитет извештава да се земљотрес осетио у пограничним градовима Монтане Вест Јелоустон и Гардинер, оба удаљена 20 миља од епицентра.

Од четвртка је било најмање 25 забележених земљотреса у подручју око Јелоустона.

Према Јелоустонској опсерваторији, сеизмичка активност је прилично уобичајена у овој области, али земљотреси обично нису оволико снажни. Опсерваторија каже да се сваки дан дешава 1-20 земљотреса, али су вема слаби, често много мање магнитуде од 3.

Земљотрес у недељу је био најмоћнији од свих који су потресли национални парк од 1980.

„Највише што поуздано знамо је да се магматска комора пуни растопљеним стенама“, изјавио је сеизмолог Роберт Б. Смит, водећи аутор студије и професор геофизике на Универзитету Јуте.

„Али ми немамо појма колико овај процес траје пре него што се или деси ерупција, или престане доток истопљених стена и калдера се поново умањи.“, додао је он.

Напомена приређивача: Супервулкан Јелоустон је једна од највећих потенцијалних опасности по целокупан живот на Земљи. На интернету и на српском језику можете о америчком монструму (природном) наћи велики број текстова, а ми бисмо вам, рецимо, предложили овај:
„САД – суперсила на супервулкану“ – http://www.ivonazivkovic.net/supervulkan%20jelouston.htm

Аутор: Џон Вајбс
Извор: http://intellihub.com/4-8-earthquake-hits-yellowstone-park/
Превео и приредио: Александар Јовановић – Срби на окуп