Народ тражи аутономију за југоисток Украјине

harkov_pro

Око 4.000 људи окупило се на дпротесту у украјинском граду Харкову, захтевајући да осам региона на југоистоку државе добије аутономију.

Учесници протеста предали су петицију руском конзулату, тражећи од Русије да помогне у организовању референдума о федерализацији Украјине и аутономног статуса југоисточних региона. Демонстранти су потом отишли до конзулата Пољске, тражећи да Запад заустави мешање у унутрашња питања Украјине.

„Сви смо ми потомци република Доњецк-Криви Рог и Одеса. Увек смо били истинска база наше земље“, наводи се у апелу који је прочитато лидер Грађанског форума Харкова, Јуриј Апухтин.

„Позивамо снаге југоисточних региона Украјине да се уједине, да формирају координациони савет и супроставе се као јединствен фронт пучистима у Кијеву. Свој статус у овој земљи видимо као историјски оформљену југоисточну аутономију“, истиче се у апелу.

Апухтин је рекао да је са лидерима сличних скупова у Доњецку и Луганску постигнут споразум о заједничким акцијама. Демонстранти су затражили и да из кућног притвора буде ослобођен активиста Игнат Кромској који је у притвору због оптужби да је организовао масовне нереде, преноси Итар тас.

 

Кијев не пристаје на федерализацију

Украјина је данас одбацила руски предлог за федерализацију земље, позивајући Москву да престане да се меша у питања Кијева и концентрише се на сопствене проблеме.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров позвао је данас Запад да подржи предлог који има за циљ да се да више права омогући русофоним областима у Украјини у оквиру федералне структуре.

„Зашто Русија у пракси не усвоји федерализам који стоји у имену њене државе“, навело је украјинско министарство. „Зашто се не би признали други језици, као и руски, као званични, укључујући украјински, језик милиона руских грађана“, додаје се у саопштењу.

СРНА