Норвешки женски и мушки војници у истој спаваоници

zena vojnik

Норвешка војска је предузела иницијативу за промену начина војничког живота стављањем жена и мушкараца у унисекс спаваонице.

Сексуално узнемиравање је универзални проблем за војску скоро сваке земље. Америчко Министарство одбране процењује да има око 19 000 сексуалних напада у војсци сваке године. Али, док се на ситуацију у САД гледа као на несрећан случај, норвешки војска експериментише са решавањем проблема на смео начин. Уместо одвајања мушкараца и жена, они иду супротним путем – стављају их у једну собу. Да, да, управо то раде .

Иако ће неко можда бити скептичан о ефектима овог потеза и питањем приватности које га прати, повратна информација од жена изгледа сасвим позитивна. Жене војници су изјавиле да их дељење спаваонице чини да се осећају “ једним од момака „, према Ули – Брит Лилеас и њеном извештају „Армија : Извидница, позадина и бојиште равноправности „. Они уносе „заједнички режим где су родни стереотипи нестали, или су барем били мање очигледни“, известила је Лилеас, према „Локал“-у.

„Овде морате бити екипа, а онда морате живети заједно да би могли веровати једни другима“, рекла је за „Локал“ једна од жена.

Још није познато да ли овај метод делује у другим војскама, али је норвешка војска у атмосфери експеримента већ прилично дуго. Одлучили су прошле године да ће један дан недељно војска имати само вегетаријанску храну, е да би помогла климу, као и да мушки војници добију иста права као жене, да пустају косу, ако је везују у коњски реп или плетенице.

Извор: http://www.tnp.no/norway/panorama/4423-norwegian-army-initiated-unisex-dormitories
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп