Украјински националисти чекићима и палицама напали протестанте против Мајдана (ВИДЕО)

kijev demonstranti

Становништво југоисточне Украјине које изражава своје незадовољство садашњом владом у Кијеву све више се суочава са насиљем и застрашивањем. Недавно је колона возила с протестантима против Мајдана у Запорожју нападнута од стране ‘самоодбране’ – националистичких силеџија.

Борци из локалног Мајдана – самоодбранбеног националистичког одреда су прошле недеље блокирали и напали колону аутомобила са руским, регионалним и украјинским заставама, која је возила из суседног града Мелитопоља да се придружи митингу против владе у Запорожју .

Антимајдански активисти су се окупили на Тргу Лењина залажући се за придруживање Украјине Царинској унији и заштиту руског језика у региону, рекла је активисткиња из Мелитопоља Екатерина Умонец за РТ. Да подржи њихову ствар, око 15 аутомобила и два мини-буса је кренуло из Меритопоља да се придружи протестном покрету у Запорожју, граду од преко 750 000 становника.

„Када је колона требала да уђе у Запорожје, постало је јасно да су криминалци из Мајдана поставили заседу“, за РТ каже сведок Артјом Тимченко.

Ултрадесничарске снаге су напале аутомобиле да блокирају њихово кретање када је колона стигла до аутобуске и железничке станице.

Колону су у близини железничке станице зауставили бандити, почели су да туку људе, отимају имовину и лупају аутомобиле, каже Тимченко.

Мајданске самоодбрамбене снаге правдају своје поступке „сумњом“ да је било оружја у аутомобилима, да су због тога реаговали на „проруске сепаратисте и провокаторе“, јавили су локални медији. Локалне власти, међутим, нису пријавиле никакво оружје у поседу активиста.

Возачи, међу којима је било доста жена и старијих људи, кажу да су претрпели „изненадни напад припадника Десног сектора“. Полиција је пружала малу или никакву помоћ док су нападачи настављали да застрашују активисте.

„Полиција, која би требало да разреши ситуацију, свој посао је радила без имало ентузијазма, а иако нападачи нису крили лице, нико до сада није ухапшен. То нас једноставно доводи до закључка да су деловали под заштитом злочинаца тренутно на власти.“

Један од чланова националистичке банде је повређен када је пао са хаубе аутомобила у покрету док је покушавао да заустави возило, али је пао и повредио ногу, кажу неки извештаји. Активисти, међутим, кажу да је устао и одшетао после судара неповређен.

Антимајдански протести у Запорожју одржавају се под слоганом „Наш град“ а предводи их Владимир Балагура. „Наш град“ је после напада на колону организовао прикупљање новца за поправку оштећених возила.

Представници покрета „Наш град“ су уторак апеловали на лидере Десног сектора и локалне Мајданске самоодбране да разоружају своје људе.

„Застрашујуће је кад људи на тебе крену оружјем, лопатама и палицама, ланцима и металним шипкама“, рекла је представница покрета Наш град после састанка са локалним губернатором Валеријем Барановим, када је позвала власти да  “ отерају ове људе са наших улица и разоружају их“.

У другом забрињавајућем инциденту ове недеље, у Дњепропетровску у источниј Украјини, група украјинских домобрана је кренула у лов на људе оптужујући их да су „проруски разбојници“. У међувремену је најистакнутији националистички покрет Десни сектор постао политичка странка, на челу с Димитријем Јарошем, у Русији траженим за кривично дело тероризма, а сад председничким кандидатом на изборима у Украјини 25. маја.

Манифест Десног сектора, објављен почетком јануара 2014., каже да “ сви они који покушају да у овом тренутку укроте револуционарну енергију маса треба да буду проглашени издајницима и најоштрије кажњени“. Сајт GlobalSecurity.org, цитат: „Смрт режиму унутрашње окупације ! Слобода или смрт ! Слава Украјини “ – каже група у свом апелу нацији“.

Акције ултрадесничарских бораца у Украјини стално је критиковала руска влада, недавно су наишле и на широку осуду Европске уније.

Извор: http://rt.com/news/ukraine-nationalists-attack-cars-137/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп