Анђелина Џоли – амбасадор добре (не)воље обишла Сребреницу

andjelina 1

Министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг и холивудска звезда Анђелина Џоли допутовали су данас из Сарајева у Поточаре, код Сребренице, где ће имати низ сусрета са члановима породица жртава и жртвама сексуалног насиља током протеклог рата у БиХ.

Хејг и Џолијева су у Поточаре стигли хеликоптером ЕУФОР-а, а након конференције о превенцији сексуалног насиља током ратних сукоба у Сарајеву.

Хејг и Џолијева, која је амбасадор добре воље Комесаријата УН за избеглице, разговараће са мајкама Сребренице и начелником општине Чамилом Дураковићем.

andjelina 2

Како је најављено, они ће положити цвеће у Меморијалном центру Поточари, преносе медији у БиХ.

У присуству великог броја домаћих и страних високих званичника, у Сарајеву је данас одржана Конференција о теми ‘Превенција сексуалног насиља у сукобима – оснаживање улоге регионалних снага сигурности у операцијама подршке миру’ коју је организовало Министарство одбране БиХ у сарадњи са амбасадом Уједињеног Краљевства и Краљевине Норвешке у БиХ.

Конференцији су уз остале присуствовали Хејг и Анџелина који су допутовали у Сарајево синоћ.

Џоли је у обраћању на Конференцији рекла како се дивно осећа што је поново у Сарајеву.

„Овај регион је прошао кроз грозан рат, а ваши војници сада помажу у другим земљама“, казала је Џолијева.

Подсетила је како је за време рата у БиХ међународна помоћ касно стигла на ово подручје, те нагласила како јој је познато колико то боли народ ове земље. Џолијева је навела да се тема Конференције у многим земљама света и даље третира као табу.

„Данас цивили постају мете. Силовање је грозно насиље да је тешко и говорити о њему. Починиоци бирају млађе или старије, да би срамота била већа”, казала је Џолијева.

Хејг и Џоли се састали с члановима Председништва БиХ

Чланови Председништва БиХ изразили су данас у Сарајеву у разговору са шефом британске дипломатије Вилијемом Хејгом очекивање да ће Велика Британија подржати нову стратегију ЕУ према БиХ, „која уважава специфичности те земље“.

Бакир Изетбеговић, Жељко Комшић и Небојша Радмановић навели су да такође очекују да ће нова стратегија ЕУ према БиХ имати у фокусу економско-финансијске и социјалне реформе, и да ће подразумевати политички, а не бирократски приступ Уније.

Хејг је подржао европски пут БиХ и истакао да Велика Британија прати ситуацију у БиХ с великим интересовањем, као и да је спремна да пружи сву потребну подршку и помоћ тој земљи у процесу евроатлантских интеграција.

Додао је да ће се његова земља такође снажно залагати да БиХ буде у врху приоритета ЕУ.

У пратњи британског министра у посети Председништву БиХ била је и холивудска глумица Анџелина Џоли. Џоли је казала да „воли БиХ и подржава њен напредак, те да има пуно пријатеља у свету који прате ситуацију у БиХ и који је подржавају у њеним настојањима“.

Глумица је истакла да је фокус њених интереса спровођење иницијативе за превенцију сексуалног насиља у ратним сукобима, а Хејг је тим поводом најавио да ће у Лондону 13. јуна бити одржан самит о превенцији сексуалног насиља.

Џоли и Хејг присуствовали су данас конференцији „Превенција сексуалног насиља у сукобима – оснаживање улоге регионалних снага безбедности у операцијама подршке миру“.

Хејг и Џоли су након конференције допутовали у Сребреницу, где је предвиђен њихов састанак са преживелим жртвама геноцида и жртвама силовања.

Блиц