Најава градње турског културног центра у Подгорици – историјска увреда Црне Горе

reg-Podgorica-nemanjina-ili

ПОДГОРИЦА – Најава да ће на Немањином граду у центру Подгорице бити подигнут турски културни центар и на њему бити истакнута застава те земље, усталасала је страсти међу православцима у главном граду. Они не крију огорчење због тога, називајући је „увредом историјске Црне Горе“.

На интернету је покренута петиција групе грађана против изградње тог објекта, а у тексту се наводи да треба забранити уништавање средњовековног, културног, етничког, духовног и материјалног наслеђа зарад политичких поена и личних интереса на рачун шире заједнице.

Она је покренута како би се коначно утврдило чињенично стање и истина око порекла средњовековног утврђења на обали река Рибнице и Мораче, у насељу Стара варош у срцу Подгорице.

– Уколико утврђење и основе (темељи) утврђења датирају из доба пре доласка Отоманске империје на ове просторе, треба забранити било какву акцију и изградњу турског културног центра на остацима српског средњовековног утврђења. Макар из једног разлога и чињенице да су Турци и Срби из тадашње Зете, а данашње Црне Горе, вековно били непријатељи, како из етничких, националних, расних, тако и из духовних разлика – каже се у тексту петиције којом се образлаже њен циљ.

Додаје се да иако у данашњим временима нисмо у ратном сукобу са Турском и тежимо ка културној и економској сарадњи са једном модерном и економски јаком и стабилном државом, треба стати на крај иронији и апсурду да се изгради турски центар на остацима Немањиног града.

– Уколико садашње власти у Црној Гори желе да сачувају и одржавају локалитет на обали Рибнице, нек изграде Српски културни центар или центар било које државе која није у прошлости тежила етничком, културном, духовном и расном истребљењу становништва са ових простора, конкретно Црне Горе – пише у петицији.

Пре неколико дана најављено је да ће на остацима зидина Немањиног града бити подигнут турски културни центар, док ће цео пројекат финансирати Влада у Анкари. Ради се о месту где су рођени Стефан Немања и Свети Сава и од тада се ово место зове Немањин град. Деценијама се део главне подгоричке улице звао Немањина обала, све док и то име није избрисано.

АРХИВА У ИСТАНБУЛУ

ПРИЛИКОМ обиласка локалитета, амбасадор Турске у Црној Гори Мехмет Нијази Танилир, казао је да у Османској архиви у Истанбулу постоје документи који су од огромног значаја за историју Балкана и Црне Горе.

– Сва су исписана на староосманском језику. Нажалост, у Црној Гори не постоје стручњаци који би могли да ишчитају те документе. Сматрам да је веома битно да у Црној Гори створимо кадрове које би били спремни да изучавају и истражују архиву у Истанбулу – рекао је Танилир.

В. К. – НОВОСТИ