Иван Вејвода: Србија не може бити неутрална око Крима јер је њено природно место у ЕУ

ivan-vejvoda-(2)

Београд — Иван Вејвода оценио да Србија не може остати неутрална по питању увођења санкција Русији, имајући у виду да је кренула ка ЕУ, али и да зависи од руског гаса.

Потпредседник Маршаловог фонда је новинарима у Београду, упитан да ли Србија може да задржи неутралан став, рекао да данашњи свет није онај после Другог светског рата, кад је Југославија била између два блока.

Вејвода је навео да се Србија отварањем преговора са ЕУ упутила тамо где јој је историјски, културно и у сваком другом погледу место, а да треба да има најбоље односе са свим државама, поготово с оним најјачим.

„Сад смо стали на широк пут, где су друге земље дошле пре нас. Ми каснимо за другима у окружењу, изгубили смо много времена и треба да ухватимо корак“, рекао је он.

Вејвода је нагласио и да нико од Србије не тражи да уведе санкције Русији и да у Бриселу имају разумевања.

Према његовим речима, грађани су на изборима јасно показали свој став, јер су у парламент ушле партије које су апсолутно окренуте Европи и нема ниједне странке која је против процеса уједињења са ЕУ.

„За мене нема дилеме да држава иде у правцу приступања ЕУ“, рекао је Вејвода.

Он је навео да су догађаји у Украјини „нешто што је потпуно нежељено“ зато што и Србија, као и све државе УН, чврсто стоје иза принципа државне суверености и територијалног интегритета, који је у случају Украјине нарушен.

„Међународно право се кроз историју крши од стране јачих, а ми као мала држава, а нимало не губимо достојанство кад то кажемо, морамо да нађемо своје место“, рекао је Вејвода и поручио да је то ЕУ.

Говорећи о економском аспекту, Вејвода је рекао да Србија највећи обим трговинских односа има са државама ЕУ, а да је, као и велики део Европе, зависна од руског гаса и енергије.

Србија је, како је навео, један од мањих учесника пројекта Јужни ток, мали играч у великој лиги и у том смислу мораће да следи одлуке „великих играча – великих уговорних партнера Гаспрома“.

Танјуг