Амнести интернешенел тражи да Вучић јавно осуди Радомира Почучу због позива на линч „Жена у црном“

amnesty-int-logo

Међународна организација за заштиту људских права Амнести интернешенел (АИ) позвала је данас првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића да јавно осуди изјаву портпарола Противтерористичке јединице МУП-а Србије Радомира Почуче, у којој, на Фејсбуку, позива на линч припадница групе Жене у црном.

АИ у саопштењу, такође, позива Вучића да упути инструкције Министарству унутрашњих послова и обезбеди да сви припадници и званичници полиције имају на уму међународне обавезе Србије да истражи одговорност свих осумњичених за умешаност у злочине за које треба да одговарају по законима међународног права.

„Србија, такође, има обавезу да заштити све борце за људска права, укључујући Жене у црном, које су и раније биле мета претњи и физичких напада“, наводи АИ у саопштењу.

Позив на напад припадница Жена у црном, који је упутио портпарол полиције, истиче хитну потребу да се одговори на „културу некажњавања“, додаје се у саопштењу.

Амнести интернешенел додаје и да Почучин позив фудбалским навијачима, да се уједине у борби против невладине организације Жене у црном, показује да влада Србије треба да искаже политичку вољу и супротстави се политици некажњавања одговорних за злочине почињене током сукоба на Косову.

Министарство унутрашњих послова Србије и Дирекција полиције најоштрије су осудили Почучин позив, који је убрзо избрисан с његовог налога на Фејсбуку, истакавши да је то његов лични чин због којег му највероватније неће бити продужен ангажман у тој јединици.

Амнести интернешенел тражи и да Почуча буде суспендован с места портпарола ПТЈ, док против њега буде трајао дисциплински поступак и разматрање кривичне пријаве коју је поднела прганизација Жене у црном.

Светска организација даље наводи да су неки припадници српске полиције осуђени за ратне злочине над цивилима на Косову, али да је стопа процесуирања и даље ниска, често због уцењивања сведока иза ког стоје бивши и садашњи припадници полиције, који су службовали на Косову.

Такође, АИ упозорава да високи званичници полиције нису осуђивани по командној одговорности и наводи да поједине истраге омета то што млади полицајци из Бироа за истраживање ратних злочина МУП-а треба да испитују своје старије колеге, осумњичене за ратне злочине.

Поред тога, поједини заштићени сведоци тврде да им припадници јединице за заштиту сведока, коју чине полицајци, прете у намери да их натерају да повуку исказе, додаје се у саопштењу АИ.

Заштитник грађана: МУП да покрене кривични поступак против Радомира Почуче

Заштитник грађана Саша Јанковић оштро је осудио позив на линч „Жена у црном“ и позвао МУП да реагује на писање портпарола Противтерористицке јединице МУП-а Радомира Почуче.

Јанковић је у изјави за Б92, рекао да очекује од МУП-а да утврди аутентичност Фејсбук налога Почуче и иницира кривични и дисциплински поступак против њега.

Јанковић је на свом Твитер профилу скренуо пажњу и не један, како је навео, мење битан, али не и небитан детаљ , а то је питање ста ће једној полицијској јединици уопште ПР, ако су вести тачне?

Државни секретар МУП: Почуча највероватније више неће радити у МУП-у

Министарство унутрашњих послова Србије и Дирекција полиције најоштрије су осудили иступ портпарола Противтерористичке јединице МУП-а Србије Радомира Почуче који је позвао на линч „Жена у црном“, истакавши да је то његов лични чин због којег му највероватније неће бити продужен ангажман у тој јединици, изјавио је за Танјуг државни секретар МУП-а Србије Вања Вукић.

Вукић је истакао да се МУП и Дирекција полиције ограђују од изјаве портпарола ПТЈ додавши да ће Почучин дисциплински старешина покренути поступак против њега.

„Он је своју изјаву ставио на приватан Фејсбук налог и МУП и Дирекција полиције се ограђују од таквог његово чина. Почуча је у МУП ангажован на уговор о делу који му истиче у априлу и највероватније, односно у договору са Дирекцијом полиције, тај уговор њему неће бити продужен. У међувремену он је дао изјаву пред дисциплинским старешином који ће покренути поступак против њега“, објаснио је Вукић.

Он је додао да ће МУП предузети све неопходне мере из своје надлежности како би се утврдило да ли има и других елемената одговорности Почуче.

Портпарол ПТЈ је преко свог Фејсбук профила, 25. марта, позвао је навијаче Црвене звезде, Партизана, Рада и Војводине да „не троше песнице између себе“, већ да се удруже и да претуку „Жене у црном“ које су тог дана на Тргу републике у Београду обележавале 15 година од злочина над албанским цивилима на Косову.

Танјуг