Белорусија се не боји НАТО-а

lukasenko1

МИНСК , 28. марта ( Белта ) – Акцијама НАТО-а у региону треба адекватан одговор, изјавио је 26. марта председник Белорусије Александар Лукашенко у интервјуу за украјински тв-шоу „Шустер уживо“, сазнаје Белта.

„Ми гледамо њихове конкретне акције. Дакле, ми смо приморани да барем кажемо: ми не мислимо да ћете се сутра с нама борити и ми не мислимо да сте потенцијални агресор, али, молим вас, немојте кретати на исток, станите, хајде да сарађујемо у економским и политичким питањима, али зауставите напредовање у војном смислу“, рекао је председник.

„Зашто говорим унапред ? Милитаризација, тенкови, авиони, друго оружје и војници се померају ближе нама. Зашто ? Исто је учињено после  уједињена Источне Немачке и Западне Немачке. Тада смо чули завете да се НАТО неће приближити. Сада су не само социјалистичке државе већ и бивше СССР републике чланице НАТО-а. Грузија и Украјина су спремне да буду чланице НАТО-а. Зашто не испуњавате своја обећања ? „, истакао Александар Лукашенко.

„Свуда неиспуњена обећања и међународни споразуми прекршени. Ми се не бојимо НАТО-а, али морамо да адекватно одговоримо. Ако организујете војну вежбу, ми ћемо урадити исто. Ви држите борбене трупе у сталној спремности, ми смо приморани да учинимо исто, у случају, не дао Бог, да се деси војни сукоб и да вам морамо нанети неприхватљиву штету. Само вам дајем разлог да размислите да ли је добра идеја поново напасти Белорусију, као што су нацисти једном урадили. У томе је цела ствар“, објаснио је шеф белоруске државе.

Извор: http://news.belta.by/en/main_news?id=744085
Превео: Александар Јовановић