Споменик последњем руском цару Николају Романову биће подигнут у Београду

цар николај

Споменик последњем руском цару Николају Романову биће подигнут у Београду, у парку код републичке скупштине у Улици краља Милана, најавио је  секретар Привременог органа Горан Весић.

Весић је навео да је споменик који ће бити подигнут на простору према Руском дому, донација Руске Федерације, а подиже се под покровитељством председника Србије Томислава Николића.

„Скупштина града ће уредити тај парк заједно са неким руским компанијама, тако да ће тај део бити уређен на посебан начин. То је велика ствар за Београд“, навео је Весић истичући да је Николај Романов задужио Србију и Београд.

Руски цар је, када је српска војска избегла у Албанију после офанзиве аустријске и немачке војске, послао писмо савезничким силама, Француској и Енглеској, у коме наводи да ће Русија, уколико се не пошаљу савезнички бродови по српску војску, иступити из рата.

На тај начин он је дао велики допринос спасавању српске војске.

„Наша обавеза је да се човеку који је нешто конкретно учинио за наш народ одужимо“, истакао је Весић додајући да ће Београд у наредном периоду покушати да се одужи и многим другим људима који су учинили нешто за град, а немају своје обележје.

Курир