Дорис Пак: И у Републици Српској људи треба да изађу на улице и узму судбину у своје руке

doris pak

Сарајево – Чланица Делегације ЕП Дорис Пак каже да су пленуми грађана добра идеја и да би и у Републици Српској људи требало да изађу на улице и узму судбину у своје руке.

Она наводи да пут за то није „паљење већ давање инпута политичарима“.

Она је навела да је из разговора с невладиним организацијама сазнала да се у градовима ФБиХ настављају протести и састанци пленума грађана и напоменула „да није тако сигурна да се свугде где раде пленуми они заиста узимају у обзир“.

Другог дана састанка Европски парламент – Парламентарна скупштина БиХ, на којем се разматрају актуелни протести у тој земљи, Пак је указала да грађани не желе на тај начин да управљају већ да своје жалбе поднесу свима који чине власт, да реше своје проблеме.

Она је казала да „сада постоји ситуација где људи желе властиту судбину да узму у своје руке“ и посаветовала политичаре да пажљиво слушају грађане и покушају да им помогну а то може, како је рекла, да буде само на следећим изборима, који треба да се одрже у октобру.

Учесници скупа подсетили су да су протести, који су почели 7. фебруара када су паљене зграде институција, „дали неке од резултата“, као што је смена влада у четири највећа кантона и свакодневна заседања пленума грађана.

Указано је и да су протести у једном тренутку добили врло насилне и врло организоване димензије, с циљем политичке злоупотребе, што није добро, објавила је агенција Фена.

Танјуг