ВРЛИ НОВИ СВЕТ: Беба на продају

продаја беба

Пошто словеначко законодавство геј паровима не дозвољава усвајање деце, два мужа су се досетила да унајме „услужну“ мајку у – Београду

У Словенији се протеклих седмица подигла галама око хирурга Игора Шеховића из Београда, о чему медији у Србији нису извештавали, иако је случај више него бизаран. Укратко, лекар из Београда је по позиву љубљанског Клиничког центра (оног у коме је своје последње дане бројао Јосип Броз) стигао крајем прошле године у словеначку престоницу како би обавио низ заказаних операција на срцу најмлађих, тешко оболелих пацијената, које малишанима, рођеним са срчаним манама, омогућавају да преживе. Утолико је било веће изненађење када је путем друштвених мрежа (Твитера, Фејсбука и других) а онда и уз оркестрацију љубљанских медија, нарочито државне ТВ Словенија, преко ноћи подигнута хајка на др Шеховића.

ВЕЛИК СРЧЕК

Испоставило се да је кампању са националистичким конотацијама у циљу стигматизовања „српског“ лекара као некомпетентног и неспособног, што је натерало вођство Универзитетног клиничког центра Љубљана (УКЦ) да настави сарадњу са једним хирургом из Израела или болницом у немачком Хамбургу – покренуло локално друштво „Велик срчек“ (Велико срцуленце).

Гласноговорник тог друштва је Марк Житник, некадашњи новинар и уредник неколико домаћих тв станица. Екстремно негативна медијска кампања уперена против „београдског лекара“ била је више него успешна – Шеховићу су чак три породице одбиле да оперише њихову тешко болесну децу. Иако је руководство љубљанског УКЦ сазвало новинарску конференцију како би смирило јавност, а нарочито родитеље, штета је већ учињена. Шеховић се спаковао и вратио у Београд, уз огорчену опаску да не може да оперише децу ако му родитељи у Словенији ускраћују поверење.

Иза харанге која је по словеначким медијима вођена против српског хирурга сакрила се прича у причи; испоставило се да Марк Житник, некадашњи сувласник и уредник у ТВ Паприка (и оснивач „Великог срчка“) и сам има синчића који је рођен 16. септембра прошле године са тешком срчаном маном. Све то не би било вредно толике пажње медија да се Житник није пре две године, јуна 2012, оженио животним сапутником и партнером. Име? Рок Стреле. Медији су податке о венчању геј пара у романтичном Пирану штанцовали захваљујући постовима и фотографијама које је Житник качио на друштвене мреже како би обавестио јавност шта раде његов „муж“ Рок и он. Супружници су, јасно, пожелели и потомство. Па је годину дана касније „процурило“ да су добили принову коју им је родила сурогат мајка из Београд, „вештачки оплођена“.

Зa „Печат“ из Љубљане Светлана Васовић-Мекина

СРБски ФБРепортер