Николић: Аустрија била узор Србији у стварању модерне државе

?????????????????????????????

БЕЧ – Председник Србије Томислав Николић рекао је данас у Бечу да ће са формирањем нове владе у Србији бити убрзано испуњавање обавеза на путу ка Европској унији.

„Очекујте да ће са формирањем владе Србија убрзати испуњавање својих обавеза, а од ЕУ, од кризе проширења, економске кризе, зависиће колико брзо у Европи желе Србију у свом чланству“, рекао је Николић на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са аустријским председником Хајнцом Фишером.

Нова влада биће формирана на основу убедљиве победе једне политичке опције која се залаже за чланство Србије у ЕУ, додао је Николић, напоменувши да у новом сазиву парламента неће постојати ниједна посланичка група која би била против европског пута Србије.

„Можемо само да очекујемо убрзање нашег европског пута“, уверен је Николић.

Нова влада бити посвећена борби против криминала у Србији и реформи правосуђа, додао је он.

Фишер је потврдио да Аустрија и даље намерава да подржава Србију на њеном европском путу и поздравио опредељење Београда да поштује бриселски споразум.

Према његовој оцени, односи две земље су на веома високом нивоу.

„Желим да 2014. годину искористим да гледамо у будућност и јасно кажемо да рат није инструмент за решавање сукоба“, поручио је Фишер.

Он је истовремено оценио да је Први светски рат, чија се стогодишњица обележава ове године, представљао „мегакатастрофу“.

Фишер је за себе рекао да није од оних који на те догађаје гледа са предрасудама и приписује другима кривицу, већ да истиче да се мора из грешака прошлости учити, гледати напред и градити заједничка европска будућност.

Николић је рекао да је право место за укрштање копаља око историје сусрет историчара и да ово питање не оптерећује односе две земље.

„Шта су радили преци – радили су, рат никада није средство за решавање сукоба. Толико година сарадња са Аустријом нас упућује да рат запамтимо искључиво као опомену, а не као средство и разлог због којег би избегавали да убудуће сарађујемо“, резимирао је председник Србије део разговора који се тицао Првог светског рата.

Он је указао да је планирано да се у Србији организује заједничка свечаност поводом стогодишњице Првог светског рата на коју би био позван Фишер, што би био коначни знак да „тај рат у нашим главама не постоји“.

Говорећи о постојећој сарадњи две земље, Николић је нагласио да су аустријски партнери најбољи у Србији, као и најбројнији инвеститори, са улагањима која премашују три милијарде евра, као и да је Аустрија домаћин многим Србима.

Николић је нагласио да је Аустрија била ослонац Србије на путу ка европским интеграцијама и да је добио уверавања да ће тако бити и убудуће.

„Србија ће своју спољну политику водити у складу са интересима својих грађана, водећи рачуна о томе шта тиме добија и губи“, нагласио је Николић.

Ми од ЕУ не очекујемо поклон, ништа бесплатно, ниједан фонд не очекујемо да нам буде уступљен да га трошимо, већ да помогне да уредимо државу и да инвестицијама у Србију које ће бити исплативе и економске оправдане помогнемо да људи у Србији раде, поручује Николић.

Он је подсетио да две земље имају различите ставове о неким питањима, али да их то не спречава да сарађују.

„Србија у сукобу великих у историји после Другог светског рата није била ни на једној страни, није могао да је присвоји ни источни ни западни блок, била је увек своја и тако ће радити даље. Србија ће врло тешко да преживи без чланства у ЕУ и пријатељства са Руском Федерацијом“, додао је он, осврћући се на актуелну кризу око Украјине.

У том контексту новој влади ће посаветовати да сачека да се велики помире.

„Неопходно је да велике силе донесу одлуку има ли књиге у међународним односима према којој свако може да ресава своју судбину. Не може светско међународно право да се заснива од случаја до случаја. Мора да постоје правила. Ми смо у Србији биле жртве тога што у свету не постоје правила. Нека их уведу поново и ми ћемо први да их испуњавамо“, поручио је он.

Истичући да је Србија на путу опоравка, Николић је указао да у последње време инвеститори поново долазе у Србију – из Русије, Азербејџана, Кине, Турске и Емирата.

„Очигледно је да је уз неку кризу у којој Сбрија није учествовала постало јасно да је Србија мост између истока и запада и да све што инвестирате у Србију можете да продате и на истоку и западу. Зато је потребна неутрална позиција Србије на све што се дешава, јер неко мора да повезује исток и запад. Најбоље када економија пронађе своје везе, јер ако се све везе прекину неће бити добро“, закључио је Николић.

Николић: Аустрија била узор Србији у стварању модерне државе

Беч – Председник Србије Томислав Николић допутовао је данас у званичну, дводневну, посету Аустрији.

Уз највише војне и државничке почасти њега је, у бечкој палати Хофбург, дочекао председник Аустрије Хајнц Фишер.

Председник Србије је на свом Инстаграм профилу написао да је Аустрија била узор Србији у стварању модерне државе и да нас је историја много чему научила

„Ниједан народ не треба да се стиди онога што је неко учинио у његово име. Ратови су однели трећину нашег становништва, изменили су нашу генетску структуру, а нисмо добили оно што нам је припадало иако смо били на страни победника. Зато за нас нема ратовања. Чека нас рад на унапређењу институција, реформе и стварање услова за бољи живот грађана“, написао је Николић.

Након званичне церемоније два председника су почели разговоре, а потом је планиран наставак уз присуство две државне делегације, после чега ће се Фишер и Николић обратити новинарима. После заједничког ручка председник Николић разговараће са председницом аустријског парламента Барбаром Прамер.

Током послеподнева председник Србије и делегација коју предводи имаће састанак са привредницима и потом представницима српске дијаспоре.

Другог дана посете председник Николић обићи ће италијанско војно гробље у месту Рајфердорф на којем почива 8.000 српских војника и интернираца из Првог светског рата. Такође он ће обићи и меморијални центар, некадашњи озлоглашени логор Маутхаузен.

Осим председника Томислава Николића, у делегацији Србије налазе се министар спољних послова Иван Мркић, амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић, саветници председника Републике Марко Ђурић, Станислава Пак Станковић и Јасмина Митровић Марић.

Аустријски инвеститори препознали Србију као земљу повољну за инвестиције

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас у Бечу да су аустријски инвеститори препознали Србију као земљу повољну за инвестиције и поручио да ће власт у Србији учинити све да створи још боље услове за пословање.

„Сви инвеститори који су дошли стекли су поверење и остали. Ми ћемо створити још боље услове и једноставније процедуре, како би постојећи инвеститори проширили своје послове и да би дошли и други“, рекао је Николић у разговору са аустријским председником Хајнцом Фишером.

Б92-Танјуг