Херман ван Ромпеј: „Анексија Крима срамота 21. века“. Шта је онда Косово г-дине Ромпеј?

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Брисел — Европска унија и САД неће признати руску незакониту анексију Крима, која је срамота 21. века, рекао председник Европског савета Херман ван Ромпеј.

Ван Ромпеј је то истакао после самита ЕУ-САД у Бриселу и додао да ЕУ подржава тежњу народа Украјине ка бољем животу, да је приоритет смањење напетости и у том смислу као позитивне кораке навео руску подршку за посматрачку мисију ОЕБС у Украјини, као и састанак шефова дипломатије Русије и Украјине пре два дана у Хагу, на Светском самиту о нуклеарној безбедности.

Он је истовремено упозорио да су Европљани и Американци спремни да појачају санкције одговорним појединцима и ентитетима уколико се настави ескалација украјинске кризе.

„Санкције су крајње средство. Циљ је решење до којег ће се доћи преговорима, уз поштовање украјинског суверенитета и међународног права“, истакао је Ван Ромпеј.

Председник Европског савета додао је да је на данашњем самиту ЕУ и САД било речи и о Ирану, као и о покушајима да се оконча „ужасни“ трогодишњи рат у Сирији.

Рекао је да су лидери ЕУ и САД разговарали и о економији, с акцентом на постепеном опоравку Европе. Навео је да би раст европске економије идуће године требало да буде два одсто.

„Сада је фокус на јачању основних економских принципа и отварању више радних места. Прошле недеље смо окончали формирање Банкарске уније – камена темељца јаче еврозоне“, истакао је Ван Ромпеј.

Рекао је да је на данашњем самиту било речи и о енергетској безбедности и о томе шта може да се учини да Европа смањи зависност од природног гаса из Русије, најавивши да ће ускоро о томе расправљати министри енергетике седам најразвијенијих земаља света (Г-7).

Ван Ромпеј је закључио да је јачање економских веза Европе и САД „моћан политички знак“ и начин да се свету покаже да су европска и америчка економија засноване на правилима.

У Бриселу је данас рано по подне почео састанак америчког председника Барака Обаме са највишим функционерима Европске уније.

„Имамо сјајну прилику да направимо инвентар наших односа и трасирамо пут у будућност“, поручио је Барозо у саопштењу дан пре самита и додао да су ЕУ и САД спојени “незаменљивим стратешким партнерством”.

Ван Ромпеј је у свом саопштењу истакао да Обамина посета долази у тренутку када се систем међународне безбедности и дипломатског ангажмана налази пред изазовом на који ЕУ и САД морају заједнички да одговоре.

ЕУ и Русија су одвојено увели санкције истакнутим руским политичарима које сматрају одговорним за анексију Крима, а данас ће покушати да се договоре о координацији Вашингтона и Брисела о даљим корацима у односу према Москви.

Амерички председник је јутрос са белгијским краљем Филипом и премијером Елиом де Рупом положио венац на Фламанском пољу недалеко од Брисела, где је сахрањено неколико стотина америчких војника погинулих у Првом светском рату.

Обама би по подне требало да се састане и са генералним секретаром НАТО-а Андерсом Фогом Расмусеном, након чега ће отпутовати у Рим, где ће се сутра срести са италијанским државним врхом и папом Фрањом.

БЕТА, ТАНЈУГ