Њуз.нет: Све више родитеља деци даје презиме Вучић

бебе

ЦЕЛА СРБИЈА, 17. март 2014, (Њуз) – Током протеклих годину и по дана велики број родитеља одлучио се да свом детету да презиме Вучић, наводи се у извештају Републичког завода за статистику. 

Према подацима овог завода јуче је чак 48,8% новопечених родитеља на територији Србије за своје дете изабрало презиме Вучић, док је у главном граду тај проценат нешто нижи и износи 42,5%.

Како објашњава Небојша Михајловић, матичар са општине Савски венац на чијој територији се налазе три највећа породилишта у граду, родитељи у нашој држави веома прате моду када су у питању презимена деце.

– Праћење моде када је у питању одабир презимена је код нас постало на неки начин традиција. Ретки су они који се одлучују за неко друго презиме, а још су ређи они који својој деци дају презимена попут Ђилас или Тадић. Јовановића и Коштуница је све мање у последње време, а ту и тамо се нађе понеки Драшковић који је раније заиста био популаран, али је то већ на нивоу статистичке грешке – рекао је Михајловић.
– Интересантно је то да се у последње две године одређен број родитеља не одлучује ни за једно презиме, јер како кажу нису задовољни опцијама које им се тренутно нуде. Није ни тако мали број оних који се због моде одлучују да промене презимена одраслој деци и да им деца сада буду Вучићи, иако то презиме пре пар година нису ни разматрали – додао је он.

Михајловић је навео и да према најновијим подацима све више родитеља приликом уписа у вртић води рачуна о томе да им дете буде уз некога ко се презива Вучић, док се деца са презименима која су изашла из моде или играју сама, или за њих више нема места у вртићу.

Соко Соколовић