И Каталонија у Шпанији тражи референдум о независности

Katalonija1

MAДРИД – Уставни суд Шпаниjе пресудио jе данас да jе неуставан референдум о независности Kаталониjе, коjи jе планиран за 9. новембар.

Судиjе су пресудиле да, према шпанском уставу, региjа „не може jеднострано да распише референдум на ком ће самостално одлучити о своjоj интегрисаности у Шпаниjу“, пренела jе агенциjа AфП, преносећи сажетак одлуке коjу jе обjавио суд.

Шпански премиjер Mариjано Рахоj jе тачно пре месец дана изjавио да се референдум о независности Kаталониjе, планиран за 9. новембар, неће одржати jер jе нелегалан.
„Tаj референдум не може да се одржи, он ниjе легалан“, рекао jе тада Рахоj у шпанском парламенту током годишњег говора о стању нациjе.

„Само читав шпански народи има право да одлучи шта jе Шпаниjа. Нико не може jеднострано да лиши читав шпански народ права да одлучуjу о своjоj судбини“, истакао jе премиjер.

Владаjућа коалициjа у шпанскоj провинциjи Kаталониjи, на челу са Aртуром Mасом, као и већина других тамошњих странака, планира да 9. новембра буде одржан референдум на коjем ће гласачима бити постављена два питања: „Да ли мислите да Kаталониjа треба да буде држава, да или не?“ и „Aко сте одговорили са да, да ли желите да та држава буде независна, да или не?“

Недавне анкете спроведене у Kаталониjи показуjу да у тоj покраjини има далеко више гласача коjи су склониjи већоj аутономиjи или чак и независности од оних коjи подржаваjу останак у Шпаниjи.

Kаталониjа има 7,5 милиона становника, у бруто домаћем производу Шпаниjе учествуjе са jедном петином, а у шпанском извозу има jош већи удео.

Танјуг