Џонатан Рател: Ускоро хапшења неких „крупних риба“ на Косову

Medicus-clinic-organ-traficking

ПРИШТИНА – Главни тужилац „специјалног косовског тужилаштва“ Џонатан Рател рекао је да је у току истрага у 374 случаја организованог криминала и корупције и да ће ускоро уследити хапшења и неких званичника на Косову.

„Водимо истрагу и убрзо ће бити ухапшени високи званичници, а уједно се бавимо и убиствима после конфликта на Косову“, рекао је Рател гостујући у емисији „Пулс“ ТВ Кохавизион.

Рател није навео имена званичника, али је казао да су у току процесуирања случајева везаних за „људе веома значајног нивоа“.

„Има људи који су на власти, а краду будућност Косова… Наш циљ је да идемо свугде, али баш свугде где нас одведу докази. Имамо и људе високих профила, не могу открити о коме је реч, али могу да вам казем да има озбиљних досијеа којима се бавимо. Борба против корупције биће побољшана“, рекао је Рател.

Говорећи о суђењу за нелегалне трансплантације органа у приштинској клиници „Медикус“ и истрази коју је водио у том случају, Рател је рекао да тај случај нема везе са оптужбама за ратне злочине.

„После три и по године истраге у вези с клиником ‘Медикус’, могу сада да кажем да то нема везе са оптужбама које су подигнуте за период током рата“, рекао је Рател.

„Медикус“, који је затворен 2008. године, помиње се и у извештају Савета Европе, у коме се наводи да су припадници „Ослободилачке војске Косова“ трговали органима заробљеника током сукоба 1999. године.

Рател је рекао да, поред истрага о корупцији и организованом криминалу, тужилаштво води и истрагу о убиствима после сукоба на Косову.

Танјуг