АМЕРИКАНЦИ ПРЕДВИЂАЈУ: Република Српска ће се припојити Србији?

Republika-Srpska-prelaz

– Тешко је рећи шта ће се десити, ово је мало подручје. Али, ову одлуку треба ви да донесете. Требаће више времена да се то уради и трајаће дуже него што сам очекивао, али мислим да ће се то десити – поручио је Стивен Мејер, амерички аналитичар и стручњак за Балкан

И даље постоји велика вероватноћа да ће се БиХ распасти, каже амерички аналитичар и стручњак за Балкан Стивен Мејер, који сматра и да ће се Република Српска временом осамосталити.

БиХ, њени политички лидери и грађани, морају сами да донесу одлуку куда желе да иду и та одлука не може да буде донета у Вашингтону или Бриселу, него искључиво у БиХ, рекао је он за РТРС.

– Одлука је на вама, можете ли преживети као држава или као ентитет са Федерацијом. И Федерација БиХ и РС имају своје проблеме, пре свега, економске и социјалне. У Федерацији је то израженије, видели смо и протесте. Али, сви они који сматрају да постоје покушаји да се РС и ФБиХ дестабилизују, греше – оценио је некадашњи аналитичар америчке ЦИА.

Мејер каже и да је тешко рећи шта ће се десити са судбином РС, “да ли ће постати део Србије, да ли ће уопште постати независна“.

Тешко је рећи шта ће се десити, ово је мало подручје. Али, ову одлуку треба ви да донесете. Требаће више времена да се то уради и трајаће дуже него што сам очекивао, али мислим да ће се то десити – проценио је он.

Телеграф.рс / Танјуг