Глас господара и европске пудлице

Putin-Kerry-Lavrov
Фотографија: Руски председник Владимир Путин  говори државном секретару САД Џону Керију док руски министар иностраних послова Сергеј Лавров слуша током њиховог састанка у Москви, 7. маја , 2013.

„Кад наша пешадија наиђе на минско поље нападамо као да га нема.“ /Маршал Георгиј Жуков/

Почнимо са озбиљним стварима. Чим је Савет Руске Федерације ратификовао споразум са Кримом, закључивши формално припајање, Украјина потписује политичка поглавља споразума о придруживању са Европском унијом ( ЕУ ). Потписивање целог ЕУ споразума ће бити тек касније у 2014.

То су чињенице, стање на терену. Сада хајде да окренемо на шалу и комику, такође познату као рат санкцијама.

Ох тако демократска Европска унија је казнила демократски референдум Крима санкционисањем 33 Руса и Кримљана замрзнувши им средстава и забранивши путовања – према покретном фантастикуму у стилу Магрита, председнику Европског савета Ван Ромпеју. ЕУ је такође отказала самит ЕУ – Русија у Сочију 3. јуна. А огромна, кафкијанска бирократија Европске комисије је узела предах од субвенционисања европских крава да се припреми за “ могуће економске санкције „, како рече немачка канцеларка Ангела Меркел.

ЕУ је неповратно подељена по питању шта да се ради. Шта год да уради, капацитет Москве да тешко повреди ЕУ је јачи. Можда ће бити још једног пакета кротких санкција следеће недеље, како, опет Меркелова, огласи. Али то је то.

Акција европске опаке пудлице одражава Глас господара – америчког председника Барака Обаме, и његовог свечаног наметања, извршном уредбом,  даљих санкција „високим званичницима руске владе“. Остале америчке мете су приватни бизнисмени блиски руском председнику Владимиру Путину. Само ексептистичка логика ( логика изузетка – прим. прев.) легално омогућава санкционисање приватних лица сматрајући их одговорним за политичке кораке које је предузела земља у којој живе. Међународни правници би требало да размисле о санкционисању целокупног америчког становништва због катастрофе коју је изазвала Буш – Чејни хунта.

Добро преко 60 % Американаца и Европљана је против новог хладног рата против Русије. Путинов рејтинг подршке у Русији је око 75 % – и вероватно је сличан широм света у развоју. Ипак, нико неће изгубити новац кладећи се на малолетнички аматеризам Обамине администрације. Као да она, и пробрана европска слушчад, могу застрашити Москву некаквом козметичком “ поруком“.

Волим људе у санкцијским униформама

Санкционисани Руси баш и не дрхте у својим “ made in London“ назумбаним ципелама. Најзад, практичан ефекат ових санкција је раван нули. И већина таргетираних људи има минималне директне везе са САД.

Оригинална америчка листа укључује заменика премијера Дмитрија Рогозина и помоћника председника Владислав Суркова. Имејали су је, гласно – додајући да је доживљавају као похвалу части. Проширена листа укључује кључне Путин саветнике, па чак и неке од његових пријатеља.

Обама је, у стилу Америка контра Ирана, санкционисао Руску банку – малог играча (мање од 10 милијарди долара у активи – упоредите је са Сбербанком са 528 милијарди). Али Руску банку користе нека Гаспромова зависна предузећа за „тихе“ послове – иако Гаспром има своју сопствену банку, Гаспром банку. Овде је „порука“ да Вашингтон мотри на Гаспром.

Шеф председничке администрације Сергеј Иванов је кључни саветник за Украјину и међу водећим преговарачима са САД , ЕУ и НАТО. Контрапродуктивна, али „порука“, подразумевана овде је да Москва и Вашингтон неће ниочему значајном говорити у непосредној будућности. Толико о „дипломатским напорима“ Запада.

Ту је и Јуриј Ковалчук​​, члан управног одбора Руске банке, кључни пословни саветник и – наводно, без икаквих доказа – Путинов лични банкар. Порука је „I’m gonna git you sucka“ типа, гангстерски реп.

Коначно, међу познатима, ту је Генадиј Тимченко, који нема апсолутно никакве везе са Украјином. Он је оперативац за енергетске споразуме, из фирме Гунвор која контролише трговину нафтом и природним гасом. У овом случају,“порука“ је да ће САД циљати руске енергетске споразуме. Порука иде у ветар, јер ЕУ – којој Гаспром гадно треба – није склона да Тимченка санкционише.

Други санкционисани укључују шефа Федералне службе за контролу дроге Виктора Иванова, шефа Војне обавештајне службе Игора Сергуна и председника компаније Руске Железнице, Владимира Јакуњина.

Сви они су део руско-америчког тима укљученог у Северну дистрибутивну мрежу – дугачке саобраћајнице преко Централне Азије, пута који ће НАТО-у омогућити да умакне из Авганистана. Брз контраударац Москве би био да пусти да Американци и Европљани извисе, или да потпуно затвори СДМ.

I want to be sanction-free

Москва, предвидљиво, узвраћа ударац. Министарство иностраних послова Русије је „више пута“ нагласило да је коришћење санкција „мач са две оштрице“ и да ће на САД имати „бумеранг“ ефекат.

Већ је забрањен улазак у Русију дивљој банди коју предводи сенилни Џон Мекејн, а следе га Роберт Менендез, Денијел Коутс, Мери Лендри, Хари Рејд, Џон Бенер и Обамини саветници као што је космички медиокритет Бен Родс. Вики  „F… the EU“ Нуланд није на листи – за сада.

Москва кулира јер може да бира између невероватног броја конраудараца. Ужива подршку БРИК групе земаља у развоју, Покрета несврстаних и Шангајске организације за сарадњу. Делујући усклађено са САД, Москва је пристала да се наметну санкције Ирану и кључни је играч у П5+1 „нуклеарним“ преговорима. Ако се комедија са санкцијама настави, Москва је најавила грубу игру с П5+1, престаће да санкционише Иран, и можда чак, на крају, окитити Техеран драгуљима од С-400 карата, а убиствене сорте.

Москва – број један извозник нафте и гаса на планети – може такође играти грубу игру са зависношћу Европе о Газпрому, клинички циљати америчке компаније које раде у Русији; убрзати с БРИК -ом координисани бег од америчког долара , на пример у нови платни промет са иностранством и корпу валута за БРИК, као и друга тржишта у развоју, па чак и активирати ултимативну економску нуклеарну бомбу – а то је да допусти плаћање за руску нафту и гас у рубљама, јуанима, еврима или злату, чиме би задала смртни ударац петродолару.

А то би, даме и господо, био крај шале и комике.

Аутор: Пепе Ескобар
Извор: http://www.presstv.ir/detail/2014/03/22/355679/sanction-me-baby-one-more-time/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп